Klargjør siden...
Sørnett

Tyrkia: Sidsel Wold til Sørnett: - Må velge våre ord nøye

Over 100 journalister sitter fengslet i Tyrkia. NRKs Tyrkia-korrespondent, Sidsel Wold, sier situasjonen i landet er krevende også for utenlandske journalister.

Publisert:

LES OGSÅ: Over 100 journalister i fengsel: Tyrkias pressefrihet sterkt svekket

Tyrkia er et land hvor det er svært krevende å være journalist. Den ferske årsrapporten til journalistorganisasjonen "Reporters Without Borders" slår fast at 348 journalister sitter fengslet i verden. Nærmere én tredjedel av disse finner vi i Tyrkia.

Situasjonen i landet har vært anspent og vanskelig for journalister lenge, og fengslingen av kritiske journalister har vært stor. Etter kuppforsøket i 2016 ble situasjonen enda mer anspent, ikke bare blant byens befolkning, men også for journalister i Tyrkia. Terskelen for fengsling av journalister som stiller kritiske spørsmål, til feil person, er veldig lav.

LES OGSÅ: Sparket fra jobben, beskutt, og dømt til fengsel for sin journalistikk – Can Dündar er mannen som ikke lot seg true til taushet.

Sidsel Wold er én av NRK sine mest rutinerte utenrikskorrespondenter. Hun var Midtøsten-korrespondent for NRK fra 2007 til 2011, og senest i 2015 ble hun NRKs nye fjes i Istanbul, i Tyrkia. Hun skriver følgende om situasjonen i Tyrkia i én melding til Sørnett.

- Det blir vanskeligere å jobbe i Tyrkia, særlig for tyrkiske journalister som arresteres, men også vi utenlandske må velge våre ord nøye i Tyrkia nå.

Uønsket som journalist i landet

Én annen norsk journalist som også har kjent på hvor krevende det er å være journalist i Tyrkia er Silje Rønning Kampesæter. Hun hadde nylig fått stilling som Aftenposten sin korrespondent i Midtøsten i 2015, og skulle ha hovedsete i Tyrkia.

- Rett etter jeg flyttet til Tyrkia, skjedde det et stort angrep i Ankara. Ett terrorangrep hvor 100 mennesker ble drept. Det var en av de første tingene jeg dro på etter at jeg flyttet til Tyrkia. Det var mitt første møte med politi og systemet kan man si. Allerede da fikk man et inntrykk av at folk er veldig redde for å si ting, og jeg fikk allerede da oppleve hvordan folk oppfører seg i sensitive situasjoner. De er redde for å gi ut informasjon, redde for å kritisere noen. Og de som gjør det skal man være ekstra obs på. Enten så er de utrolig tøffe og føler de ikke har noe å tape, eller så kan den informasjonen de gir være grunnlag til tvil, fortalte Kampesæter  når hun gjestet NRK sitt radioprogram, Kurer, den 8. oktober.

Oppholde som opprinnelig skulle vare i to år gikk ikke helt som planlagt. Det ble brått avsluttet da Kampesæter ble uønsket i landet i januar 2016. Foreldrene til hennes kjæreste hadde kurdiske røtter, noe som skal være grunnen til at Kampesæter ikke fikk permanent pressekort i landet.

- Når man kommer til Tyrkia søker man pressekort. Man kan søke midlertidig eller permanent. Hvis man skal bo der trenger man permanent. I midten av november i en samtale fikk jeg beskjed om at søknaden var avslått. Jeg ba om å få det skriftlig, men fikk beskjed av pressekontoret i Tyrkia om at jeg ikke kom til å få én skriftlig begrunnelse. Så det var bare én telefonsamtale jeg hadde å forholde meg til, forteller Kampesæter til Kurer.

LES OGSÅ: Negativ dekning av Tyrkia i norske medier

Selv med redaktører og utenriksminister Børge Brende sin støtte ble det ingen løsning for Kampesæter sitt Tyrkia-opphold. Hun bosatte seg i Jordan, og reiste til Tyrkia som et alternativ. Etter at hun sluttet i Aftenposten har hun jobbet fra London.

Nå har derimot Kampesæter begynt som journalist i NRK sin nyhetsavdeling.

Mye jobb - sjelden fri

Som utenrikskorrespondent stasjonert i Istanbul, vil ikke det si at Sidsel Wold kun dekker ting som skjer i Tyrkia. Hun er stasjonert i Istanbul, men dekker også landene Iran, Pakistan, Afghanistan, India og de kurdiske områdene i Tyrkia og nabolandene. Som korrespondent må man alltid være klar for å ta kofferten fatt for å dra til et land i nærheten for å dekke ting.

- Jeg er fullt opptatt med Aleppos fall nå og jobber hele tiden, også med saker fra Iran, kan Wold fortelle fra Gaziantep i Tyrkia, til Sørnett.

Forrige uke var det saker fra Iran om atomavtalen, i helgen var det terror i Tyrkia og nå Aleppos fall i Syria. Dette er hvor variabel en arbeidsuke kan se ut for én korrespondent som har hovedsete i Tyrkia.

Sørnett har prøvd å få kommentarer fra Midtøsten-korrespondent Kristin Solberg og nå NRK journalist, Silje Rønning Kampesæter uten å lykkes.

LES OGSÅ: Tyrkia: Det muslimske demokratiet på vei mot diktatur

[faktaboks]