Sørnett

Vi håper på at vi også har en mulighet til å bli hørt

Fire jenter fra Tintjønn skole har klare formeninger om valget, og hva de håper på skjer etter.

Publisert:

Det er ikke noe skjul at det har vært litt hatet stemning mellom dem som ønsker Søgne kommune tilbake, og dem som ikke ønsker det. Jeg er tilbake på Tinntjønn skole i Søgne, hvor jeg var noen dager før det endelige valget for å høre om hva de tenkte om både valget og hvordan de tenkte det kom til å bli etterpå. Jeg går oppover mot skolens inngang der jeg møter den blide vennegjengen. Vennegjengen består av Celina Tangerud, Tuva Aasen, Ida Johannessen og Adelina Krasniqi.

Må godta uansett resultat, og flertallet bestemmer

Personlig så ønsket vennegjengen at Søgne skulle bli egen kommune igjen, og synes at det er trist at resultatet ikke ble slikt som dem ønsket. Det er demokratiet som bestemmer ble gjentatt av vennegjengen, og at dem må godta at valget gikk som det gikk og lytte til det flertallet vil. Valgdagen er noe som også ble diskutert av jentene.
De tenker at det er bra at ordningen for stemmene ble gjort på en ordentlig måte, og at det ikke var noen ting som tydet på juks. Det var veldig mange sterke reaksjoner når resultatene ble lest opp. "Vi satt i spenning" - sier Celina Tangerud.

Aviser og sosiale medier vært mer saklige

Jentene synes at avstemningen av valget ble veldig ordentlig gjort, men gjennom hele perioden som dette har pågått så synes dem at enkelte medier kunne håndtert saken på en annen måte enn dem gjorde. Aviser skal stå nøytrale i slike saker, men det var enkelte aviser som rettet mer mot Kristiansand, og som gjorde slik at folk i Søgne kunne bli mer usikre, og da stemte flere Kristiansand pga dette. "Hvis noe lignende skjer igjen, så aviser klare å holde seg nøytrale" - sier Tuva Aasen

Sosiale medier har også vært med på å overbevise folket om at Kristiansand kommune er den som vi burde ha. Det er flere personer som har kommet med falsk informasjon kun for å få det til å høres mer attraktivt ut å være med i Kristiansand. "De informerte også folk med at dem sa at bussene kom til å bli dyrere" - Sier Ida Johannessen. Det er ingen automatikk i det fordi det er fylke som bestemmer slikt.

Brukte ikke såpass mye penger på kunst før vi ble sammenslått

Etter vi ble en del av Kristiansand kommune så har dem brukt mye penger til forskjellige kunstsilo og lignende ting, slik var ikke Kristiansand før vi kom i kommune med dem mener jentene. Kristiansand har alltid vært litt interessert i kunst, men det var ikke før vi ble sammenslått at dem begynte å bruke enda mer penger på kunst.

Hadde det ikke vært for oss så hadde ikke Kristiansand hatt så mye penger til å kunne bruke på kunst. Det er en ting vi synes er litt dumt at Kristiansand prioriterer pengene sine på. Hvis dem heller hadde brukt dem på litt nødevendige ting som sykehjem og lignende, så hadde det vært mye bedre. "Jeg vet om et tilfellet der en gammel person fra Søgne har blitt plassert på sykehjem på Tveit, fordi det ikke var nok plasser i Søgne" - sier Ida Johannessen.

"Man ønsker jo å være nærme de man er glad i, spesielt når de begynner å bli eldre og kanskje lever sine siste dager" - Adelina Krasniqi, resten av jentegjengen nikker og er enige. Omsorg og helse burde gå foran enn kunst.

Søgne er vakkert nok fra før

Vi trenger ikke fullt av kunst her i Søgne for at det skal være vakkert. Søgne har alltid vært et vakkert sted som har tiltrukket seg folk. "Det er greit nok at vi har alt av butikker, og et sentrum men ønsker heller å fokusere på at det er et koselig sted å være. Hvis jeg skulle hatt hytte et sted, så ville jeg heller hatt hytte i Søgne enn Kristiansand" - Celina Tangerud.

"Jeg tenkte at når jeg flyttet til Søgne at hva for et sted er Søgne, og er fullt av sauer og ku rundt om i Søgne. Men etter jeg hadde flyttet hit så var det utrolig mye bedre enn hva jeg hadde trodd - Adelina Krasniqi. Videre sier hun at hun fikk veldig positiv reaksjon av Søgne.

Alle de fire jentene er enige om at de fremdeles er Søgne tiltross for at de er i Kristiansand kommune. Man blir ikke noe mindre bygd av å være med i en annen kommune. I tilegg så er bare Søgne 15 minutter unna Kristiansand i tilegg, så vi er ikke så langt unna.

Burde kanskje ikke hatt stemmerett

Det er mange på vår alder som ønsker kun å være med i Kristiansand, kun for å kunne si at man kommer fra Kristiansand, noe jentene mener er en litt dum ting. Det er der problemet kommer inn. Det er veldig dumt at man kan få bestemme i vår alder fordi det er ikke alle som setter seg like mye inn i saker, og det er mange som stemmer kun f.eks det kompisen stemmer på. Det er noe som vi synes er litt kjedelig, men nå har valget vært og det er ikke noe vi kan gjøre med det. Det beste man kan gjøre nå er å prøve kunne samarbeide uavhengig om man er Søgne, Songdalen eller Kristiansand.