Sørnett

Nytt nødnett vil gi mer arbeidsro

Ambulanse utenfor Sørlandets sykehus. Foto: Henrik Samuel Hansen

Ambulanse utenfor Sørlandets sykehus. Foto: Henrik Samuel Hansen

Agder sitt nye nødnett kan være avgjørende for at ambulansepersonell får arbeidsro de første minuttene i en nødssituasjon.

Publisert:

- Det nye nødnettet er kryptert, det vil si at det er avlytningssikret, sier leder for akuttmedisinsk kommunikasjonssentral ved Sørlandet sykehus, Ole Kristian Skomedal.

22. oktober skal nødetaten i Agder ta i bruk et nytt kommunikasjonsnett for nød- og beredskapstjenester. Dette vil være digitalt og kryptert, slik at ingen andre enn relevant helsepersonell kan høre hva som blir sagt.

Avlytting

-Avlytting har vært et problem over lengre tid, forteller Skomedal. Det er veldig forstyrrende når media og tilskuere er på plass ved ulykkessteder like fort som nød- og beredskapstjenester, forklarer han videre.

Skomedal mener det er veldig lett og få ta i utstyr som gjør at man kan lytte på hva helsepersonell og beredskapstroppen snakker om. Han mener det var på tide at Norge også tar i bruk ny teknologi.

Alt for sent

Ambulansemedarbeider, Lars Jenssen, mener at Norge har vært alt for sene med å utvikle kommunikasjonsnettet for nød- og beredskapstjenester. Han forteller at nesten alle i Europa bruker et kryptert nødnett, det er kun Romania som er tregere enn Norge.

Bedre hverdag

-De første minuttene er kritiske, da er det viktig at vi får gjort grunnarbeidet på en ordentlig måte, forklarer Lars Jenssen.

Han mener også at det nye nødnettet vil bedre hverdagen for ambulansepersonellet. Jenssen mener dagens utstyr er utdatert og dårlig.

Mer om saken kan du høre her: