Sørnett

Økende interesse for spesialvin på Sørlandet

Foto: Irina Høst

Foto: Irina Høst

Publisert:

 

I juni 2022 utvidet AS vinmonopolet fra syv til 12 spesialbutikker. Deriblant polet i Lillemarkens, Kristiansand, som det første på Sørlandet.

Siden juni har det vært tre slipp på spesialvin.


Begrepet spesialvin brukes på vin hvor produksjonen er lav og etterspørselen ofte høy. Nylig var det slipp på vin fra Burgund i Frankrike, med fokus på 2020 årgangen. Dette var det største spesialslippet for Lillemarkens så langt, og ifølge Torill Sedberg, daglig leder, har det gått meget bra og hun stiller seg positiv til endringen så langt.


-Det har gått over all forventning. Masse hyggelige kunder og masse flinke ansatte med god kompetanse.

[img244390_2RM]

De har allerede vært spesialpol på øl i flere år, og er et av de største vinmonopolene vi har på Sørlandet.


-Vi er et av tolv Vinmonopol som har totalt seks nyhetsslipp på spesialvin i året som er basert på forskjellige kategorier. Det er knapphetsvarer, og det har vært stor interesse for det, forteller Sedberg.


Selv om det har vært mest positivt har det også vist seg å bringe med utfordringer. Sedberg nevner blant annet køsystemet som må opprettholdes og at kvoterte varer må deles rettferdig ut til de som kommer først i køen.


Kvoterte varer gjelder de mest etterspurte varene. Her er det første mann til mølla, og enkelte står i kø i flere døgn for å sikre seg disse.

[img244390_3LM]

Antonio Lopez har vært ansatt i Vinmonopolet i 20 år. Han syns det er gøy at kundene som tidligere kun bestilte på nett, nå møter opp i butikk. Lopez mener det mest utfordrende med slippene er at de ikke kan være forberedt på hvor mange som stiller seg i køen på forhånd.


-Det er utfordrende, men vi har ikke hatt det store rushet som de har i Oslo helt enda. So far so good, sier Lopez optimistisk.


Blant de første i køen under burgundslippet var Trym Grytten (22). I etterkant av nyhetsslippet 9. februar skapte studenten overskrifter etter å ha stått i kø i over et døgn og sikret seg varer til 35. 000 kroner.

[img244390_4LS]

Grytten har hatt en stor interesse for vin så lenge han kan huske, og er storfornøyd med kjøpet.


-Det er ingen andre steder i verden hvor man får kjøpt slike viner til en så lav sum. I utlandet trenger man kontakter for å i det heletatt få mulighet til å kjøpe disse, sier Grytten.


-Disse skal legges og glemmes dypt bak i kjelleren. Kanskje en vakker dag så ender de opp i glasset, men hvem vet.