Sørnett

Ønsker bedre belysning i Kristiansand

Amalie Gunnufsen ønsker en tryggere Kristiansand om natten. Foto: Hanne Elin Kvitvær.

Amalie Gunnufsen ønsker en tryggere Kristiansand om natten. Foto: Hanne Elin Kvitvær.

Utelivet er endelig tilbake, og det har ført til at flere mennesker er ute på kvelden. Høyre politiker Amalie Gunnufsen vil ha en tryggere Kristiansand, der en skal slippe å være redd når en skal gå hjem alene fra byen.

Publisert:

Amalie Gunnufsen er representant for kommunestyret i Kristiansand. I en skriftlig interpellasjon til ordføreren gir hun gode eksempler på hva som kan gjøre Kristiansand tryggere etter at sola har gått ned.

Det er mange som går alene på natten og føler seg redde
- Det er jo en grunn for at jeg ville skrive den interpellasjonen. Jeg hadde glemt hvordan utelivet var under pandemien, ting har jo vært stille i nesten to år, forteller Gunnufsen

Hun vil ha tryggere veier hjem ut fra byen. Hun synes at det er dumt at vi bor i et av verdens tryggeste land, og fortsatt skal bli redde hvis noen går bak deg i mørket.

- En kjenner kanskje til trikse med å gjøre husnøklene om til våpen, tenk at vi må holde på med dette?, sier Gunnufsen.

[gallery type="slideshow" size="full" ids="234524,233859,233783"]

Bedre belysning kan forhindre kriminalitet
- Man har sett på et par internasjonale undersøkelser at det er mindre kriminalitet i områder som er bedre belyst. Man kan ha noen lamper som gjør at områder blir bedre belyst en vanlige gatelykter.

Gunnufsen mener at det trengs bedre lys ut fra Kvadraturen, spesielt i parkområder. Hun vil ha trygge veier ut av byen mot Lund, og trygge veier ut av byen mot Grim. Også områder der det er mye studenter, på grunn av mye aktivitet fra byen til nach. Gunnufsen kunne tenkt at de områdene blir godt belyst.

- Vi trenger at disse gatene er godt opplyst, og vi trenger natteravner eller politi. Vi må lage veier der folk kan slippe å føle seg utrygge, forteller Gunnufsen.

- Der det er mørkt kan mye mye skjules
Irene Kaspersen jobber i frivillighetsenheten i Kristiansand kommune, og en del av hennes jobb er å koordinere natteravnene. Natteravnene er frivillig innsats, og deres funksjon er å være trygge voksne i byen. Deres tanke er å være til stede og lett synlige med sine gule refleksvester.

[img233772_2RM]

Kaspersen forteller at natteravnene holder seg til i sentrum i helgene. Der er det mange mennesker, og stort behov. Hun vil også at Kristiansand skal bli mer belyst, og er glad for at dette blir tatt opp.

- Bedre belysning flere steder kan ha mye å si, fordi der det er mørkt kan mye skjules, forteller Kaspersen.

Kaspersen forteller at natteravnene også har ønsket bedre belysning i ulike områder i Kristiansand, og håper at dette initiativet kan gjøre en forskjell.

- Vi er jo i sentrum, så vi ser det er mange områder som trenger mer lys. For eksempel øvre torv, rundt kirken, og helt nede ved havnen.