Sørnett

Ønsker mer lokal mat på
kommunens bord

Ole Magne Omdal ønsker å se mer lokal mat på kommunens bord.
 Foto: Vilde Polle Nøtnes

Ole Magne Omdal ønsker å se mer lokal mat på kommunens bord. Foto: Vilde Polle Nøtnes

Til onsdag er det bystyremøte i Kristiansand. Der vil SP-politiker, Ole Magne Omdal, fremme et forslag om et kommunalt vedtak tilsvarende et Agder fylkeskommune alt har gjort. Fiskehandler Reidar Fredriksen håper bystyret vedtar forslaget.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.05.2023 kl 14:43

Tidligere i år vedtok Agder fylkeskommune at minst femti prosent av råvarer brukt i mat som skal serveres i kantiner, på møter og andre arrangementer i regi av dem skal ha en tydelig tilhørighet til regionen og være hentet fra Agder.

Omdal forteller at dette er en sak Senterpartiet har frontet lenge. Han håper at forslaget vil legge til rette for bedre beredskap lokalt.

- Tre prosent av vårt areal er dyrka mark, vi klare ikke å dyrke nok mat til oss her i Norge. Det dyrkes for mye gress, vi kan dyrke mye mer grønnsaker, frukt og bær. Derfor er det viktig at vi får det til. Det er for en bedre beredskap, næringsutvikling og matsikkerhet, forteller en engasjert Omdal.

Omdal mener at hvis forslaget skal fungere i praksis så er det viktig at kommunen går fremfor som et forbilde og fronter saken.

En kommune som heier på lokale produsenter og bedrifter.

Omdal ønsker at kommunen skal være en av aktørene som heier på lokale produsenter og bedrifter.
- En bonde som skal til å streve og legge om produksjonen må nødt til å ha en plass å få solgt produktene til, hvis kommunen da kan komme foran så blir det litt mengde som gir grunnlag for å kunne dyrke litt mer. Hvis dette forslaget blir vedtatt så kan dette være begynnelsen på noe bra, legger Omdal til.

Kontrakter og økonomi

Når det kommer til kontrakter mellom de lokale bedriftene og produksjonene tenker Omdal at det er administrasjonen i kommunen som må sette betingelsene i disse. - Min hensikt er at vi skal bruke mer lokalmat i beredskap og at vi kan bli enda mer selvforsynte enn det vi er, det skal være nærings utvikling lokalt, legger Omdal til.

Når det kommer til økonomiske kompensasjoner og tilskudd forteller Omdal at han ikke tenker at kommunen skal bidra på det området i første omgang, men heller sette i gang og heie.

Ubetinget positivt for lokalt næringsliv.

Reidar Fredriksen håper bystyret sier ja til forslaget.
 Foto: Vilde Polle Nøtnes

Reidar Fredriksen håper bystyret sier ja til forslaget. Foto: Vilde Polle Nøtnes

Reidar Fredriksen, innehaver av Fiskeeksperten Reinhartsen Holding AS syns forslaget er veldig positivt. - Du vil få solgt flere lokale produkter over hele linja. Også tror jeg at hvis det vedtaket kommer så tror jeg det er visse produkter de ikke klarer å få femti prosent de første årene, men da kan jo lokale bedrifter sette seg mer langsiktige mål for å få det til. Forteller Fredriksen.

Han håper at bystyret vedtar dette forslaget og at kommunen da vil ha en fleksibilitet og forståelse i eventuelle kommende avtaler de lager med lokale bedrifter og produsenter.
- Vi må jobbe frem for å bruke mest mulig lokale produkter som er fanget eller dyrket i våres område, avslutter Fredriksen med.