Sørnett

Oppfordrer alle til å rydde Kristiansand - hele året

Solvor B. Stølevik mener at maritim forsøpling er noe vi må motvirke og ta ansvar for. Foto: Victoria Kalland

Solvor B. Stølevik mener at maritim forsøpling er noe vi må motvirke og ta ansvar for. Foto: Victoria Kalland

På lørdag er det klart for den årlige Strandryddedagen, men en dag i året løser ikke et stort miljøproblem. Solvor B Stølevik mener at maritim forurensing må håndteres året rundt - ikke bare den 6.mai.

Publisert:

Lørdag 6. mai markeres Nordens Strandryddedag for å fjerne avfall på lokale strender langs kysten, elver og innsjøer. Kristiansand kommune er selvfølgelig med, og tilrettelegger for gjennomføring av ryddedugnader sammen med Avfall Sør. Man kan få gratis hansker og søppelposer, og levere alt avfall gratis. - eller bli hentet på forhåndsbestemte steder 8. mai. Strandryddedagen er viktig, men miljørådgiver Solvor B Stølevik ønsker selvfølgelig at lokale innbyggere også rydder utenom disse arrangementene.

- Vær så snill å rydd en annen dag om det ikke passer, råder Stølevik for å holde Kristiansand fri for søppel.

Dette er tredje året hun er med på å arrangere Strandryddedagen, og mener selv at marinforsøpling må håndteres for å bevare et godt miljø.

- Det havner veldig mye avfall i sjøen hvert år, og det er et stort problem for alt liv i havet, forteller Stølevik senere.

I 2013 ble det fjernet 377 tonn avfall fra norske hav, i følge Miljødirektoratet. Selv om mye avfall har blitt plukket opp fra sjøen i løpet av årene, har det også blitt mer forsøpling. Dette påvirker ikke bare sjølivet, men også oss mennesker. Utenom en rotete strand som kan være lite flatterende å se på, kan det også være skadende objekter flytende i havet og i strandsonen. Samtidig kan avfallet påvirke fisken vi spiser.

- Vi må tenke på konsekvensene dette har, ikke bare for sjølivet, men også for oss mennesker, mener Stølevik

[img160808_2RM]

Responsen har generelt vært positiv. I Kristiansand har flere skoler, barnehager og andre frivillige allerede begynt med ryddingen. I løpet av denne korte tiden har flere funn blitt registrert og mye av det skulle aldri ha vært i havet. Blant annet ble det observert en rusten sykkel ved sjøkanten av bystranda. Dette er ikke unormalt: i 2016 fant flere frivillige ryddere kjøleskap og frysebokser i følge Fædrelandsvennen.

Tallene på frivillige ryddere har også økt med årene. I fjor var over 20.000 nordmenn registrert som frivillige, men tallet kan være høyere, ettersom ikke alle registrerer hvor og når de har ryddet. Stølevik forteller også at det er veldig viktig å dokumentere hva man har bidratt med, og dette kan gjøres på Hold Norge Rent sine sider.

Økningen på frivillige tror Stølevik kommer delvis av mediene. Etter saken om hvalen som var funnet død på grunn av forsøpling ble publisert, har flere lokale innbyggere i Kristiansand ringt for å vite hva de kan gjøre for å forhindre dette. Det er estimeret at over 100.000 pattedyr i havet, 1 million sjøfugler og et meget høyt antall fisk dør eller blir skadet hvert år på grunn av forsøpling på verdensbasis.

[img160808_3RM]

- Vi må prøve å redusere konsekvensene ved å ta større ansvar for eget avfall, og ikke hive det rundt i naturen, meddeler Stølevik. Det er også viktig at folket blir mer bevisste på at dette er et problem, og at det bør holdes ryddig året rundt.

Miljødirektoratet har kommet med flere forslag til tiltak. Et av de baserer seg på at  fiskere bør få levere avfall i fiskegarn gratis. Samtidig må avfallsselskapene ha gode ordninger for håndtering av avfallet vårt. Noen kommuner har allerede fått avanserte søppelplukkere. Kristiansand er blant de norske byene som har fått en "portbin" - en flytende søppelbøtte som samler avfall i sjøen.

Selv om det er mye som kan gjøres, er Stølevik generelt veldig fornøyd med kristiansandere sin innsats for å rydde opp rundt sjøen.

- Jeg ønsker å tro at kristiansandere vil gjøre en innsats, men håper at enda flere vil være med på å rydde, konkluderer Stølevik.