Sørnett

Overvåker pøbelforeldre i Agder-fotballen

DAGLIG LEDER: Kjell Johnsen er daglig leder i Agder fotballkrets. FOTO: PRIVAT

DAGLIG LEDER: Kjell Johnsen er daglig leder i Agder fotballkrets. FOTO: PRIVAT

Agder fotballkrets overvåker anonymt kamper i barnefotballen i Agder, for å luke vekk uakseptabel oppførsel blant trenere og fotballforeldre.

Publisert:

 

- Vi sender ut observatører på kamper. De kan være kledd i klær markert Agder fotballkrets, eller de kan være anonymt ute og observere, sier daglig leder i Agder fotballkrets, Kjell Johnsen.

Forrige uke presenterte Hamar Arbeiderblad nyheten om voksne som kranglet underveis i en fotballkamp mellom 7-åringer. Kampen ble avblåst etter 20 minutter, og flere av barna gikk gråtende av gressmatten etter flere situasjoner der foreldre og trenere på sidelinjen havnet i tottene på hverandre.

I kjølevannet av denne saken, kom det fram at man i Indre Østland Fotballkrets, kan overvåke overivrige fotballforeldre.

 

Bruker observatører aktivt

[faktaboks]

Dette forekommer også i Agder fotballkrets. Kjell Johnsen forteller at kretsen får inn klager på overengasjerte voksne på kamp.

- Det hender at slike stygge saker dukker opp, hendelser som ikke er akseptable. Da agerer vi, sier Johnsen.

Han opplyser at Agder fotballkrets inneholder 1200 antall lag, og at slike ting forekommer sjeldent. Men da de dukker opp, blir de tatt på alvor.

- Så dere spaner på enkeltpersoner? 

- Det er ikke slikt som skjer ofte, men det har definitivt hendt det også, ja.

 

Hender folk blir bortvist

Kretsen har ikke rett til å vise bort folk fra fotballbanen på egen hånd, men det hender at de råder klubbene til dette.

- Det har hendt at vi har bedt klubbene prate litt internt rundt det. Vi kan ikke bestemme hvilke folk som får være på kamper eller ikke, men i beste mening gjør vi klubbene oppmerksom hvis vi mener det kan være fornuftig, sier Johnsen, og påpeker igjen at dette forekommer veldig sjeldent.

På spørsmål om hva han definerer som uakseptabel oppførsel, svarer han:

- Jeg mener der voksne blant annet usaklig og negativt kritiserer andre lags spillere. Også når voksne kommer med negative usaklige mishagsytringer overfor dommere, sier Kjell Johnsen.

For å forebygge slike situasjoner, forteller den daglige lederen at klubbene ofte i tillegg har kampverter som bidrar til tryggere rammer i barne- og ungdomsfotballen.