Klargjør siden...
Sørnett

Pollensesongen er i gang

Tretjønn på Gimlekollen. Det er vanlig at pollensesongen starter her i sør, sier Inger Rudnes, regionsekretær i Agder, for Astma- og Allergiforbundet. Foto: Nora Kleppe Brennhagen

Tretjønn på Gimlekollen. Det er vanlig at pollensesongen starter her i sør, sier Inger Rudnes, regionsekretær i Agder, for Astma- og Allergiforbundet. Foto: Nora Kleppe Brennhagen

Årets pollensesong i gang, en måned tidligere enn normalt. Pollenanalytiker i Norges Astma- og Allergiforbund Hallvard Ramfjord sier at det er et spesielt tidspunkt.

Publisert:

-Det kommer an på hvor i Norge det er snakk om, men vanligvis starter ikke pollensesongen før i mars. For de som er rammet av pollenallergi, vil sesongen bli lang, sier Ramfjord.

Allerede nå er det registrert mild spredning av pollen fra or og hassel.

Først i sørvest

[img203333_2RS]

Regionsekretær i Agder, for Astma- og Allergiforbundet, Inger Rudnes, sier at sol og varme gjør at blomstringen kommer i gang og dermed frigjøringen av pollen.

-Agder, Vestlandet og Møre og Romsdal er der det ser ut til å starte først. Det er vanlig at det starter her i sør. Sesongen avhenger av temperatur, sier hun.

Global oppvarming

Det stadig varmere klimaet gir en lengre pollensesong. Pollenkornene i seg selv blir mer aggressive av luftforurensning og ekstremvær. Forskningssjef Åslög Dahl ved Institusjonen for vekst og miljøvitenskap Gøteborg, skriver i siste utgave av Allergi i Praksis at i løpet av kort tid kan pollen forekomme i luften i så godt som hele året.

Vinden er også med på å øke spredningen av pollen. Regn slår pollen ned til bakken, renser luften for pollen og minsker derfor spredningen. Været er en avgjørende faktor for hvordan sesongen blir.

1 av 5 har pollenallergi

Ifølge Rudnes ser det ut til at det er en økning i antall mennesker som får stilt diagnosen pollenallergi.

-I Norge har rundt en million en av formene for pollenallergi. Vi får henvendelser som dreier seg om hvordan pollenallergi kan påvirke den enkelte. Blant annet resultater på eksamen og rundt sykefravær på arbeidsplass og skole som kan relateres til pollenallergi, sier Rudnes.

Ifølge Dahl er det en dobling i antall personer med pollenallergi de siste 50 årene. I 1970 hadde rundt 10 prosent av befolkningen diagnosen, sammenlignet med i dag, hvor det er 20 prosent med pollenallergi.

Videre legger Rudnes til at vaksine er noe som kan vurderes om man ikke kommer i mål med vanlig allergibehandling. Det er mer informasjon rundt dette i dag slik at flere kan få vurdering for tilbudet. Det finnes i dag vaksineringsprogram som gis som injeksjoner og i tablettform.

Lurer du på pollenspredning i ditt område, kan du sjekke ut: naaf.no