Sørnett

Populært med søppeldykking

-Det er mye kjøtt, fisk og grønnsaker som går igjen sier Malin Heggebø Rolfsen. (23) Foto: Celine Røyrvik

-Det er mye kjøtt, fisk og grønnsaker som går igjen sier Malin Heggebø Rolfsen. (23) Foto: Celine Røyrvik

Konseptet «dumpster diving» går ut på at man leter etter matvarer i søppelkassene etter butikkenes stengetid. Noen velger å gjøre det for å spare penger, mens andre gjør det av ideologiske årsaker.

Publisert:

-Det hele startet med dyre matpriser og at jeg er student. Og når man er student har man litt begrenset med penger. Jeg har heller aldri vært noe superkresen når det kommer til utgåtte matvarer eller generelt i matveien. Jeg tror på at ordtaket «best før, men god etter» stemmer, forteller Malin Heggebø Rolfsen.

- Hva er typisk mat dere finner?

Det er mye grønnsaker, kjøtt og fisk som går igjen, det er sjeldent eller aldri tobakk og alkohol, Man er heldig om man finner ost og melk da dette er varer det går mye av i butikkene.

 

[img241644_2LS]

Dumpster deli
Dumster deli er en ny matbutikk som startet opp i Oslo. De inviterer alle matinteresserte, dumpsterdivere, studenter og vanlige folk som bare er nysgjerrige, til en handletur utenom det vanlige. Dersom de ser at konseptet blir populært nok ønsker de å utvide til andre byer og.

Malin stiller seg positiv til Dumpster deli og mener at dette er noe som ville vært en stor suksess med tanke på det store dumpsterdive-miljøet i Agder.

- Det vil nok være en vinn vinn situasjon for både enkeltpersoner, bedriften og miljøet.

Frivillige i fokus
Butikksjef for Meny Albert, Hans Otte Pedersen, stiller seg skeptisk til konseptet dumpster diving. Dette fordi conteinere kan inneholde matvarer som er gått ut på dato, eller at det for eksempel kan være mat som er kalt tilbake av produsenten på grunn av helsefare.

- All mat fra vår butikk som er spiselig gies bort til frivillige organisasjoner som f.eks. Frimat, tilføyer Meny-sjefen.

Mattilsynet skeptisk
Catherine Svindland, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet hos mattilsynet, forteller at det er flere grunner til at butikkene velger å kaste matvarer. Alt fra farlige bakterier, eller at det er uønsket plast og metall i produktet, til at emballasjen ikke er i god nok stand.

- Derfor er dumpster diving ikke noe vi vil anbefale, da vil vi heller råde folk til å handle nedsatte varer fra butikken.