Sørnett

Studenter er mangelvare i servicebransjen

Coop Prix Gimlevang har vært stengt i ett år og vil ikke åpne før den 27. april. Foto: Viktor Sødal

Coop Prix Gimlevang har vært stengt i ett år og vil ikke åpne før den 27. april. Foto: Viktor Sødal

Til tross for at det er lav arbeidsledighet og et godt arbeidsmarked, så er det stor usikkerhet ved ansettelser i servicebransjen, det hevder en NAV-ansatt i Kristiansand.

Publisert:


–Studenter mellom 18 og 24 år er dem som jeg får tilbakemelding om fra bransjen at det er vanskeligst å få tak i. Det betyr ikke at alle får seg jobb sånn helt uten videre, for en må være rett person. En bedrift tør veldig sjeldent å satse i blinde på folk, men det er behov, sier André Gabrielsen som er rekrutteringsrådgiver i NAV.


I desember var 1,7 prosent arbeidsledige i Kristiansand, ifølge NAV sin arbeidsledighetsrapport. For butikk- og salgsyrkene, samt servicebransjen, så var det også en merkbar økning i stillingsutlysninger sammelignet med i 2021.

Arbeidstakers marked
–Det er arbeidstakers marked, men bransjen har aldri vært så usikker som den er nå. Det betyr at de som ansetter nå ofte går ut med lave prosentstillinger, også kan en fylle på stillingen etter behov. Det er det som er ståa akkurat nå, forteller André Gabrielsen i NAV.

Han er tett på serviceyrkene gjennom sin jobb i NAV. Som Sørnett omtalte tidligere denne uken vil nærbutikken Coop Prix Gimlevang åpne igjen i løpet av våren. De har søkt nye medarbeidere og fått inn 89 søkere på en drøy uke på de fire stillingene som har forskjellig stillingsprosent.


–Jeg vil tro det er rundt femti-femti fordelt i antall søkere på stillingene, de minste stillingene er typiske deltidsstillinger ved siden av studier, forteller Alexander Hjort.

Hjort forteller videre at de har fått inn mange kvalifiserte søkere til de største stillingene. Det å få nok studenter til deltidsstillinger og få nok kvalifiserte søkere på de største stillingene er en mangelvare i bransjen, ifølge Gabrielsen fra NAV.


På spørsmål om hvorfor akkurat Coop Prix Gimlevang har fått så mange søkere, blir Hjort usikker.


–Det har jeg ikke noe godt svar på, jeg vet ikke helt, men det er vel mange som trenger jobb, sier Hjort.


Med et overordnet syn på bransjen i Kristiansand, så forteller Gabrielsen at det ofte er mange søkere.


–Men de som søker, de søker også på veldig mye forskjellig, sier Gabrielsen og legger til at det derfor blir ganske mye arbeid å gå gjennom søkerbunken for butikkene.