Klargjør siden...
Sørnett

Drikkekultur blant studenter bekymrer

Foto: Silje Nikoline Fikse Blom

Foto: Silje Nikoline Fikse Blom

Over 40 prosent av studenter sier at de har et usunt forhold til alkohol. - Skulle ønske det var litt flere tilbud som ikke inneholdt alkohol, sier UiA-student Kristine Berthelsen.

Publisert:

Alkoholbruken blant studenter i Norge har blitt skremmende høy de siste årene, spesielt etter Covid-19 pandemien.

- Hver gang vi skal ut på byen kan jeg drikke mer enn 6 enheter, men det er ikke ofte før jeg har ankommet byen. Tar da alltid noen shots, sier Elena Origi, student ved Høgskolen Kristiania.

I Studentenes Helse- og Trivselsundersøkelse som ble utført i 2018 hvor 50 054 studenter deltok. 44 prosent av disse studentene svarte at du hadde et usunt forhold til alkohol. Studentene ble stilt en rekke med spørsmål ut i fra hvor mye de drakk, hvor ofte og om de opplevde skyldfølelse overfor alkoholforbruket.

Ofte blant studenter blir det fort involvert alkohol. Noen eksempler på dette kan være afterski, hvor ofte store mengder med alkohol er involvert. Et annet eksempel er fadderuken, den første uken av studiet. Fadderuken er kjent for å være en uke hvor det er nesten forventet å være full hver dag.

Mange opplever drikkepress fra venner og medstudenter under fadderuken og føler at de må drikke for å være en del av gruppen. For de studentene som velger å ikke drikke, er det lett å føle seg utenfor når alle de andre vennene heller vil bruke helgene sine til å dra ut på byen. De fleste studiesteder har ikke tilbud om alkoholfrie faddergrupper og må dermed velge mellom å ikke delta eller være på en gruppe med de som drikker.

- Jeg kan forstå et for dem som ikke drikker kan det komme situasjoner uønsket drikkepress, og skulle kanskje personlig også ønske at det var litt flere tilbud som ikke inneholdt alkohol, sier Kristine Berthelsen, Student ved UIA.

Selv om drikkekulturen kan være bekymringsverdig, så kan det fortsatt være en fin ting. For mange kan alkohol medvirke til at de blir mer sosiale og tørr å by mer på seg selv enn vanlig. Fadderuken er ment som en velkomst uke for nye studenter. For mange kan det være stressende og ganske skummelt å møte nye mennesker og da kan alkohol være et hjelpemiddel.

- Jeg synes drikkekulturen blant studenter egentlig bare er en fin måte å bli kjent med mennesker i samme aldersgruppe som ikke nødvendigvis ikke går på samme studie. Når man flytter til en ny by, er fadderuken er fin og enkel måte å bli kjent med folk, sier Kristine Berthelsen, student ved UIA.

[img241526_2LF]

Tall fra avogtil.no viser alkoholforbruket å ha steget til 7,44 liter per person i 2021. I 2020 var alkoholforbruket per person kun 4,54 liter. Alkohol kan bli brukt i mange forskjellige sammenhenger, vinkvelder, pils og fotball og andre sosiale sammenkomster. Det som er det viktigste å huske på når det kommer til alkohol er å drikke med måte, man må være ops på at alkohol kan være farlig hvis det blir drukket for mye av det.

[img241526_3LF]

I Norge er det vanligste debutant alderen for å begynne å drikke rundt 15-16 år, det vil jo si at de fleste nordmenn er ikke fremmende til alkohol når de begynner å studere. Alkoholmisbruk er et veldig tabu tema for de fleste, spesielt for unge voksne og mesteparten av de som sliter med alkoholproblemer, tørr ikke å si noe til de rundt seg. Det er noe vi som et samfunn kan endre på, vi må bli flinkere på å snakke om og fjerne stigmaet rundt disse temaene. Som et samfunn kan vi alle bli flinkere til å fremheve at det er lov til å innrømme når man har et problem uten at man skal dømmes.

[faktaboks]