Sørnett

Problematisk at lite klima-progressive partier får makten i Norge

Ungdom med hjerte for miljøet: Ungdomsleder for MDG Vest-agder Elisabeth Garlie Udjus sammen med partimedlem Nathaniel Steinhaug. Sammen har de dratt på en rekke skolebesøk rundt i fylket for å engasjere ungdom til å bry seg mer om miljøet. Foto: Biancha Ljungqvist

Ungdom med hjerte for miljøet: Ungdomsleder for MDG Vest-agder Elisabeth Garlie Udjus sammen med partimedlem Nathaniel Steinhaug. Sammen har de dratt på en rekke skolebesøk rundt i fylket for å engasjere ungdom til å bry seg mer om miljøet. Foto: Biancha Ljungqvist

- Det er på tide at Norge omstiller seg så vi kan være med på det fornybare eventyret mange land er med på, sier leder i grønn ungdom Vest-Agder Elisabeth Garlie Udjus. Selv har partiet hun representerer nylig lagt frem sin plan om å erstatte de eksisterende jobbene i oljesektoren med 150.000 fornybare grønne arbeidsplasser.

Publisert:

Tanken er å skape 10.000 nye arbeidsplasser hvert år, og prislappen har de satt til 16 milliarder kroner i året.

Udjus mener at det å skulle kutte så hardt ned på utslippene til Norge og fase ut dagens oljenæring vil være en viktig del av utslippskuttene i Parisavtalen hvor Norge blant mange land sluttet seg til i desember 2015

-Vi vet at hvis vi skal klare å levere en klode i balanse så må vi la veldig mye av de oljeressursene som vi har her i Norge ligge under bakken. I tillegg ser vi at verden er i endring og mer og mer fornybar energi er attraktivt på markedet. Det er på tide at Norge omstiller seg så vi kan være med på det fornybare eventyret mange land er med på. Derfor vil det være ansvarlig og begynne å bygge opp arbeidsplasser allerede nå, sier ungdomslederen.

Men er 15 år realistisk?

-Ja, vi mener det. På 15 år kan vi utfase i mye mer behagelig tempo og da kan vi samtidig subsidiere med fornybar energi, mens vi tar vekk litt og litt penger fra oljen. Det er en hard omstilling for vi vet at 1 av 10 nordmenn jobber i oljen, men det er samtidig en nødvendig omstilling.

Rammer de svakeste

Kristian Krystad som sitter i klimautvalget til KFUK-KFUM Global, som er en del av verdens største ungdomsorganisasjon, har et klimautvalg som jobber med å informere ungdommer om hva som skjer og bidrar fysisk med blant annet kampanjer.

-Jeg kan ikke stille meg bak et politisk parti som representant for en ungdomsorganisasjon, men det som er viktig for meg er at vi tar den yngste generasjonen og de kommende generasjonene på alvor. Det er ikke uten grunn at klimakampen er størst blant ungdom. Det viser at unge bryr seg om fremtiden og er klar for å tenke nytt når det kommer til utvinning av energi.

[img167091_2RS]

 

Vil du si at det er realistisk å skulle avskaffe det som er vår tids største lønnsomme næring?

-Det er mye snakk om at miljøbevegelsen er urealistisk, men jeg mener at det er vi som tør å ta realiteten på alvor. All forskning viser til at våre utslipp rammer de svakeste i verden hardest og som en del av verdens største ungdomsorganisasjon kan ikke vi være stille når dagens ledende politikere ikke gjennomfører omstillingen vi og verden trenger. Oljen varer ikke evig, jo lenger vi venter jo mer vil det påvirke både det norske markedet, men også verdens fattigste.

Fantstisk engasjement

- At lite klima-progressive partier får makten i Norge er problematisk både fordi det rammer de svakeste i verden hardest, men også fordi de etterlater kommende generasjoner med et vanskelig utgangspunkt for å gjøre noe. Dette tror jeg mange unge skjønner, og jeg synes engasjementet vi i dag ser fra norske ungdommer som vil verne om det norske klimaet er fantastisk. Ungdommer som vil være på den riktige siden av historien.

Usikkerhet i branjen

Ifølge en undersøkelse Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort, svarte 30% av de spurte i oljebransjen at de er redde for å miste jobben, det er en økning med hele 27% fra 2013. I hele bransjen har krisen de siste årene ført til store nedskjæringer, og nylig sa Aker Solutions at de var nødt til å si opp 140 stillinger i løpet av høsten. Siden starten av 2014 har over 40.000 jobber totalt blitt borte, det viser en oversikt utarbeidet av DNB markets-megler Truls Oma Erichsrud i en rapport som ble lagt frem i fjor høst.

Statsminister Erna Solberg på sin side uttalte til Dagens Næringsliv tidligere i år at hun håper ungdommen i fremtiden bidrar til å gi olje- og gassindustrien mer vind i seilene. Men ifølge tall fra universitetet i Bergen og NTNU har antall søkere til oljerelaterte fag hatt en kraftig nedgang de siste årene.

Tilbake på torvet i Kristiansand forteller Udjus at positiviteten rundt valget er på topp, og peker til det som viser partiets beste måling på over ett år.

Vil mdg i regjering kutte ut samarbarbeid med alle som ikke passer deres miljøprofil?

-Vi har sagt at vårt ultimatum for et regjeringssamarbeid er at de skal være med på vår oljepolitikk. Hvis ikke så har ikke vi lyst til å støtte en regjering. Vi mener dette er det viktigste problemet Norge står ovenfor, og det er direkte useriøst at en regjering ikke vil gå inn for reelle utslippskutt.