Sørnett

Professor slakter forslag om søndagsåpent

Paul Leer-Salvesen frykter amerikanske tilstander om vi får søndagsåpne butikker i Norge. FOTO: Privat

Paul Leer-Salvesen frykter amerikanske tilstander om vi får søndagsåpne butikker i Norge. FOTO: Privat

Paul Leer-Salvesen råder regjeringen til å melde seg på studier i etikk og filosofi. - Professoren står for venstreradikale holdninger, mener Harald Furre.

Publisert:

- Jeg synes dette er et svært dårlig forslag, og registrerer med glede at arbeidsgivere, arbeidstakere og det store flertallet av folket er motstandere, sier professor i teologi, Paul Leer-Salvesen til Sørnett.


 

- Tusenårig tradisjon

Kulturdepartementet annonserte 9. januar at de vil sende et forslag om søndagsåpne butikker på høring. Leer-Salvesen mener dette bryter med en tusenårig tradisjon i vår kulturkrets med en ukentlig hviledag.

- Dette vil gå ut over ansatte i varehandelen, som ofte er lavtlønte og pressede fra før. Det er fare for at vi i større grad kan utvikle en praksis som den de har i USA med stor aktivitet på handlesentrene på søndagen, også med ulike typer underholdning i tillegg til handlingen, sier teologiprofessoren.

 

- Misforstått idé om frihet

Han tror den blåblå regjeringens ideologi kan komme av en misforstått idé om hva frihet er og bør være.

- Forbrukerens frihet blir tvang for andre grupper, mener Leer-Salvesen, som har et tydelig råd til de ansvarlige politikerne.

- Meld dere på studier i etikk og filosofi der dere kan gå grundig inn i arbeid med frihetsbegrepet.

 

[img125148_2RS]

- Radikalt venstresyn

Harald Furre er fylkesleder i Vest-Agder Høyre og ordførerkandidat for Kristiansand i høstens lokalvalg. Han forsvarer regjeringens forslag og mener Leer-Salvesen representerer den radikale venstresiden med sin frihetsdefinisjon.

- Frihetsbegrepet varierer etter ideologisk ståsted. Vi tør å gi tillit til arbeidsgivere og enkeltmennesker slik at de kan bestemme selv, sier Furre.

 

- Ikke logikk i å holde hviledagen hellig

Ordførerkandidaten poengterer at normalarbeidsuken vil bestå, og argumenterer for at forslaget derfor vil gi større valgfrihet på hvilke dager man vil ha fri.

- Diskusjonens kjerne er om folk skal få lov til å velge selv eller om storsamfunnet skal bestemme. Vi har ingen offisiell religion i Norge lenger, så det finnes ikke noen vesentlig logikk i å ta hensyn til de ti bud og holde hviledagen hellig, mener Furre.

 

[img125148_3LM]

69 prosent nei i Kvadraturen

Daglig leder i kvadraturforeningen, Harald Andersen, mener det ikke vil være i næringens interesse å åpne for en generell søndagsåpning.

- I en spørreundersøkelse blant våre medlemmer (butikkeiere/-drivere i sentrum) ser vi at:  69,1 prosen sier nei, 14,8 prosen svarer ja, samt at 11,1 prosent svarer "ja, men det må begrenses". Ut fra kommentarene kan det virke som at det er flere positive blant dagligvarebransjen, men at for de fleste andre bransjer er flere søndagsåpne dager en ikke-relevant problemstilling, forklarer Andersen.

Han frykter at flere vil ta turen til Sørlandssenteret ved et vedtak.

[img125148_4RS]

- Vi tror dessverre at søndagsåpent vil gi en økt grad av konkurransevridning i favør av Sørlandssenteret, fordi der kan gårdeieren overstyre butikkdrivers interesse ved å sette krav til søndagsåpent, sier Andersen.

 

Sørlandssenteret er positive

Senterleder for Sørlandssenteret, Ruben Storevold, bekrefter ovenfor Sørnett at de ønsker en lovendring velkommen.

- For Sørlandssenteret hadde det blitt en styrke. Som et regionssenter med nesten 200 butikker, ville vi trukket mange mennesker, sier Storevold.