Sørnett

Publiserer bilder uten godkjenning

Flere av utestedene i Kristiansand publiserer hyppig bilder av gjester på sine nettsider og Facebook-sider. Mange av utestedene opplyser ikke om fotografering eller filming i sine lokaler.

Publisert:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=N63EmUzRCuk[/youtube]
De siste årene har det blitt populært for utesteder å publisere bilder av gjestene sine på egne nettsider og på Facebook-sidene til utestedene. I Kristiansand er det flere av utestedene som ikke opplyser om at de tar bilder eller video av gjestene. I følge Åndsverkloven §45c, er det ikke lov å publisere bilder av personer uten samtykke, med mindre det er av allmenn interesse, oversiktsbilder eller det personen i bildet er mindre viktig enn innholdet i bildet.

Joakim Ingebrigtsen og Asgeir Høimoen har begge to opplevd å bli overrasket over at bilder og video av dem fra utesteder ligger på Facebook.

- Ingen tvil om hvem som har hovedrollen i denne filmen. Jeg føler meg egentlig ganske utlevert, forteller Ingebrigsten.

Selv om både Ingebrigtsen og Høimoen ikke bryr seg så mye om filmen, syns dem begge at Rederiet kunne informert om muligheten for å bli tatt bilde av og filmet i Rederiet sine lokaler.

Informerer ikke

Barsjef på Rederiet, Carl Erik Rasch Haugen, forteller at Rederiet ikke informerer om fotografering eller filming, men at Rederiet ser gjennom alle bildene som skal bli lagt ut for å sikre seg at bildene er innenfor lovverket.

- Vi informerer ikke om at det blir fotografert og filmet, for vi er i 2014, og en bør nesten forvente at det skjer når en er på et utested, sier Carl Erik Rasch Haugen. Dette mener Ove Skåra, fra Datatilsynet, at ikke er en godkjent unnskyldning.

- Dette er feil. Det er ikke slik at personvernlovgivningen har blitt endret på bakgrunn av det teknologiske framskrittet. En skal bli informert, og om bildet er nærgående og du havner i fokus, skal det ha vært innhentet samtykke i fra deg, forklarer Skåra. Han får støtte fra Hans Marius Tessem, seniorrådgiver hos Slettmeg.no.

- Det skal ikke være slik at bare fordi vi er i år 2014, så må en regne med å bli fotografert og filmet. Vi har alle krav på et privatliv. Selv om mange publiserer bilder på nett i dag, betyr ikke dermed at det er riktig, uttaler Tessem.

Ove Skåra nevner at det kan være lurt å informere om fotografering og filming til gjestene, da det er utestedet som har dokumentasjonskrav om det skulle oppstå problemer i etterkant av publisering av bilder.

- Om man tar personbilder, må en spørre om samtykke. Det kan bli diskusjoner i etterkant, og det kan dermed være lurt å ha det skriftlig, gjerne med en plakat ved inngangspartiet til utestedet, forteller Skåra. Han legger til at da kan også gjestene selv forholde seg til at det er en mulighet for at utekvelden deres blir dokumentert og publisert på Facebook.

Tessem presiserer også at om en har gitt samtykke, så er dette fullt lovt til å trekke tilbake ved en senere anledning.

Under kan du se en illustrasjon om hvordan de forskjellige utestedene i Kristiansand har gjort det på Facebook (fungerer ikke på nettbrett og mobil):