Sørnett

"Dopapireffekten"

Mona Forsnes. Foto: Privat

Mona Forsnes. Foto: Privat

Det er ti uker siden landet vårt stengte over natta grunnet coronaviruset. Matbutikkene ble fylt av mennesker som tømte hyllene for blant annet kjøtt, hermetikk og dopapir. Men hvorfor i alle dager hamstret vi akkurat dopapir?

Publisert:

Mona Forsnes (47), kunde ved Meny, innrømmer selv å ha hamstret, og sier at hun angrer i ettertid. Forsnes synes det er flaut å tenke på at hun var en av "hamstrerne" og hun skjønner ikke helt hva som gikk gjennom hodet hennes da.

- Jeg fikk nok litt panikk da jeg så at andre begynte å hamstre toalettpapir. Jeg skjønte ikke helt hvorfor, men jeg ble redd for å være en av de som ikke skulle få.

Trodde matbutikkene kom til å stenge
Forsnes viser til dominoeffekten og sier at hun har snakket med flere som begynte å hamstre da de så at andre gjorde det.

- Denne tiden kommer jo til å stå i historiebøkene, og vi kommer til å snakke om da vi hamstret dopapir. Vi kan kalle hamstringen for dopapireffekten.

- Vi var jo redde. Vi ante ikke hva som ventet oss, og jeg husker at jeg trodde matbutikkene kom til å stenge. Derfor var det logisk å ta med seg nok toalettpapir for noen uker.

Kommunikasjonssjef for Meny, Nina Horn Hynne, kan bekrefte at Meny var tomme for dopapir den første uka. Men at de nå har fulle hyller, og at mangelen på dopapir ikke lenger er et problem.

Skapte panikk
Madelen Kristoffersen (20), kunde ved Rema 1000, var ikke en av de som hamstret, og sier at hun ikke forsto seg på de som reagerte med å tømme butikkhyllene.

- Det var på en måte kun de som hamstret som skapte panikk hos folk. Viruset går jo ikke utover fordøyelsessystemet på noen måte, så jeg synes det var en veldig merkelig ting å hamstre.

Lambi skriver på nettsiden sin at "selv om hyllene i butikkene kan bli tomme av og til, går produksjonen vår i hovedsak som normalt. Vi leverer kontinuerlig nye forsyninger med Lambi toalettpapir i butikkene."