Sørnett

Rekordmange cruiseskip til Kristiansand

Randi Haukom i VisitKristiansand er storfornøyd med at stadig flere cruiseturister besøker byen. FOTO: Espen A. Kristiansen

Randi Haukom i VisitKristiansand er storfornøyd med at stadig flere cruiseturister besøker byen. FOTO: Espen A. Kristiansen

I år anløper hele 59 cruiseskip Kristiansand. Det er ny rekord, og nesten tre ganger så mange som i 2010.

Publisert:

- Vi har opplevd en voldsom økning i cruisetrafikken til Kristiansand, forteller Randi Haukom, avdelingsleder for Turistkontoret i VisitKristiansand. Mens vi står på Silokaia en regnfull maimorgen og venter på at cruiseskipet "Arcadia" skal komme til syne, forteller Haukom at det er flere årsaker til den store veksten i cruisetrafikken. Blant annet er cruisene nå blitt mye billigere enn før; mens cruise tidligere var en ferieform forbeholdt de rike, er det i dag stadig flere "vanlige folk" som reiser på cruise, siden det ofte ikke koster mer enn en Syden-tur.

I tillegg har Kristiansand en svært gunstig beliggenhet, siden alle skip som seiler mellom Nordsjøen og Østersjøen passerer like utenfor byen. Dette gjør Kristiansand til det perfekte, første stoppested for cruiseskip som kommer fra  Southampton og skal videre til havner i Østersjøen. Med et stopp i Kristiansand på vei til f. eks. København, får passasjerene besøke enda en havn, og de slipper å få en hel dag i sjøen, noe de fleste synes er kjedelig.

Haukom trekker også fram at Kristiansand, sammen med nabokommunene, har et godt tilbud til cruisepassasjerene, og trekker blant annet fram båtturer i Høllen, Lillesand, Setesdalsbanen, Vest-Agdermuseet og  Sørlandets Kunstmuseum som populære turistattraksjoner.

Et imponerende skip 

[img88290_2RM]

Rundt klokka ni  om morgenen kommer endelig "Arcadia" til syne ute i Byfjorden. Og hun er virkelig et imponerende syn der hun tøffer innover for sakte fart. "Arcadia"  seiler for det tradisjonsrike, engelske rederiet P&O Cruises, ble bygget i 2005, har elleve dekk og har plass til hele 2016 passasjerer og et mannskap på 880. Kristiansand er første stopp på et fjortendagers cruise som går fra Southampton til St. Petersburg og tilbake. Underveis skal passasjerene besøke Kristiansand, København, Warnemünde, Tallin, Helsingfors og Stockholm.

Liker seg på cruise 

[img88290_3RM]

Jill Bullard og Eric Samway fra Lyme Regis i Sørvest-England liker å reise på cruise. - Det er så komfortabelt å reise på cruise, sier Jill, og forteller at hun og mannen Eric, også tidligere har besøkt Norge på cruise. - Vi reiste til Bergen, fjordene, Nordkapp og Spitsbergen. Det var fantastisk, forteller hun.  Det er imidlertid første gangen paret besøker Kristiansand, hvor de, selv om ikke været er det beste, skal utforske Kvadraturen. Utstyrt med bykart fra turistkontoret legger de i vei innover mot Fiskebrygga.