Sørnett

Risikerer kjøreforbud og anmeldelse

UKJENT KJØRETØY: Ser du hvilket kjøretøy dette er? Biler med manglende belysning er ikke en mangelvare i Kristiansand. ILLUSTRASJONSFOTO: Bjørn Magnar Thorvik

UKJENT KJØRETØY: Ser du hvilket kjøretøy dette er? Biler med manglende belysning er ikke en mangelvare i Kristiansand. ILLUSTRASJONSFOTO: Bjørn Magnar Thorvik

Da NAFs mobile teststasjon var ute på en stor høstaksjon langs hele Norge i 2005 kom det frem at 82 prosent av alle bilene hadde feiljusterte lys. Lite tyder på at det har blitt særlig bedre i 2011.

Publisert:

Kåre Simonsen i Statens Vegvesen mener det finnes mange farer ved å kjøre rundt med dårlige lys.

- Det er helt klart at om du kommer med bare ett lys foran på bilen i mørket, så er det vanskelig for møtende trafikk å vite hvilket kjøretøy det er. Er det en moped eller er det en bil? På hvilken side er lyset manglende og så videre. Trafikksikkerhetsmessig er det helt klart en fare, forteller Simonsen.

[img49013_2RM]

- En risiko
Asbjørn Olsen i Agder Politidistrikt forteller også at bilister med manglende belysning utgjør en risiko i trafikken.

- Det er selvsagt en risiko både for møtende trafikk og bilisten selv. Bilisten ser mye dårligere, så han kan kanskje ikke se mennesker eller dyr langs veien. Det er spesielt viktig i disse tider da det blir mørkere og antall nedbørsdager øker, sier Olsen til Sørnett.

Da Sørnett var med Statens Vegvesen på kontroll fikk man i løpet av kort tid øye på mange som manglet en av hovedlysene. Dette kan få store konsekvenser for bilisten.

- Det kommer litt an på omstendighetene. Kjører de i mørket helt uten hovedlys får de kjøreforbud og blir anmeldt, forteller Simonsen.

Skrives mange gebyrer
Olsen har lagt merke til at det skrives ut mange gebyrer på manglende belysning.

- Dette koster jo penger. Så det er mye billigere å heller ta en runde rundt bilen før man kjører, forteller Olsen.

Simonsen oppfordrer alle til å ta visse forholdsregler før man setter seg inn i bilen.

- Trafikkloven sier at før du skal kjøre så skal du sjekke at alt er i forskriftsmessig og forsvarlig stand, avslutter han.

KILDE: DinSide