Sørnett

Rullende kunst på Sørlandets kunstmuseum

Konservator Else Brit Kroneberg forteller om den nye kunstutstillingen "Distance". FOTO: Juni Halseth Stenberg

Konservator Else Brit Kroneberg forteller om den nye kunstutstillingen "Distance". FOTO: Juni Halseth Stenberg

Kunstutstillingen "Distance" har kommet hele veien fra Danmark til kunstmuseet i Kristiansand. Her venter en kunstutstilling utenom det vanlige. En stor kule følger deg gjennom hele utstillingen, opp og ned bakker, og gjennom loops.

Publisert:

[youtube]https://youtu.be/L5eJmfQKSJU[/youtube]
- Bak meg her nå så kan dere se noe av arbeidet som er i gang. Det er en installasjon som tar i bruk hele utstillingssalen vår på 150 kvadrat, forteller konservator Else Brit Kroneberg.

Når publikum entrer salen, vil en kule løses ut og gå opp i en slags berg- og dalbanekonstruksjon. Så publikum kan da følge sin egen kule rundt i installasjonens forløp. Kunstneren bak, Jeppe Hein, jobber ofte med å aktivisere publikum, fordi publikum er et velig viktig element. Uten publikum, fungerer heller ikke verket sånn som det er tenkt, sier hun.

Utstillingen åpner nå på lørdag, 20. Mai klokken 14. Akkurat når det gjelder denne installasjonen, Distance, så er poenget å aktivisere rommet og få publikum til å se på omgivelsene på nye måter. I det man begynner å følge ballene i strukturen rundt om i museumsbygget, skjer det noe med hvordan man oppfatter rommet og arkitekturen.

-  Målgruppen er veldig bred, dette er jo en form for kunstverk som kan fenge alle aldersgrupper, både fra unge til eldre, kunstinteresserte, folk som også har andre interesser. Jeppe Hein sine verk befinner seg i et kryssningsfelt mellom kunst, teknologi, arkitektur og design, så her er det mange interessefelt som kan bli trigget, forklarer Kroneberg.

[img162441_2LM]

Verket er lånt fra ARoS, kunstmuseumet i Aarhus i Danmark. Det er en del av deres samling, men siden dette er en stedsspesifikk installasjon så tegnes det en egen versjon til utstillingen på SKMU. Verket er fra 2004 og det har vært vist 7 ganger tidligere på forskjellige arenaer, men hele veien i en ny variant. Så da er det studioet, i samarbeid med kunstneren som lager et nytt design på hvordan det skal se ut i akkurat det lokalet det skal vises.

Giulja Avella, barista på cafeen som ligger inne på SKMU er også veldig spent på utstillingen.

[img162441_3RM]

-Jeg har veldig lyst til å se den, jeg jobber jo her i cafeen så jeg har gratis inngang. Jeg har sett utstillingen bygges og ta form, så det er veldig spennende.