Sørnett

Sesjon på Kjevik

SPENTE: Brief presis klokken 10:00. FOTO: Sondre Lindhagen Nilssen

SPENTE: Brief presis klokken 10:00. FOTO: Sondre Lindhagen Nilssen

Førstegangstjenesten er en stor milepæl i livet for mange, tiden for sesjon er kommet på Kjevik militærleir.

Publisert:

20 ungdommmer fra alle kriker og kroker av Sørlandet sitter i et klasserom og hører på kaptein Salteland presenterer mulighetene i Forsvaret. Det er nemlig denne mandagen det skal avgjøres om hvilken tjeneste man blir plassert ut i eller om man blir sendt hjem. I følge statistikken kommer bare halvparten av sesjons kandidatene fra Sørlandet igjennom nåløyet, og inn i Forsvaret.

Motivasjonen for tjeneste er litt forskjellig blant ungdommen
- Jeg var motivert på sesjon del 1, men nå har usikkerheten tatt litt over igjen. Jeg har hørt det er mye harde fysiske utfordringer. Snø og kulde liker jeg heller ikke, så hvis jeg blir plassert ut i tjeneste må det bli i tørrere og varmere omgivelser, sier Karoline Fredriksen (18) fra Lyngdal.

[img174771_2LM]

Mange muligheter

Tjenestene i Forsvaret er svært varierte med nesten tre hundre forskjellige muligheter. Man blir plassert i enten Hæren, Luftforsvaret eller Sjøforsvaret. Først gjennomfører man obligatorisk rekruttskole, og deretter ut i daglig tjeneste som soldat.

Ben Jhones (18) fra Risør er opprinnelig fra Libanon og kom sammen med familien til Norge i 2008. Nå er tiden kommet for å prøve seg på førstegangstjeneste.

- Jeg er interessert i tjenester med fart og spenning, helst på en helt ny plass. Jeg er veldig motivert for å lære nye og annerledes ting. Jeg går på idrettslinjen på videregående, så jeg har lært mye om å spise riktig, energisparing og trening. I tillegg har jeg pendlet til skolen i to år, så jeg er vant til å stå opp tidlig, forteller norsk-libanesiske Jhones.

[img174771_3LF]

I Forsvaret er det lange dager, tidlig opp og sent i seng. Om man trener og har gode hverdagsrutiner fra før, ligger man godt an til rekruttskolen.

Mats Hompland (18) fra Lyngdal håper på å bli grensejeger i nord. Dette er en av de mest operative stillingene i Forsvaret.

[img174771_4RM]

- Kulde er greit! Jeg har hørt at de bruker noe av det beste utstyret Forsvaret har. Har flere kompiser som har vært der, så jeg krysser fingrene for at jeg ender opp der selv. På videregående er læreren min tidligere marinejeger, og han har gitt masse gode tips og råd. Nå har jeg nettopp tatt kunnskapstesten og klarte kravet der, nå gjenstår bare fysisk test og helsesjekken. Jeg krysser fingrene, forteller Hompland entusiastisk. 

- Privilegerte
- Førstegangstjenesten er en unik mulighet til å utvikle seg og ikke minst forberede seg til jobb eller studier i det sivile liv. De som er her på sesjon i dag med mulighet for førstegangstjeneste er privilegerte, sier sjef for sesjonssenteret på Kjevik, major Trond Arild Bølla.

[faktaboks]