Sørnett

SIAN kommer til Kristiansand -Avstå fra å møte opp!

Om noen dager skal SIAN ha stand i markensgate. Foto: Kjetil Haugland

Om noen dager skal SIAN ha stand i markensgate. Foto: Kjetil Haugland

Til fredag skal organisasjonen SIAN (Stopp Islamisering i Norge) ha stand i Kristiansand under Demokratiuka 2022. Organiasjonen har tidligere vært på besøk i byen, men det skapte opptøyer etter at koranen ble brent.

Publisert:

 

Respons fra det muslimske miljøet

Zeeshan Ahmed er generalsekretær for Maria Moské og Ahmadiyya muslimsk trossamfunn Kristiansand. Han hevder opptøyer ikke samsvarer med Islamsk lære og oppfordrer muslimer til å ikke møte.

- Avstå fra å møte opp. Jeg skjønner og forstår at den indre djevelen våkner når Koranen brennes, for det er nært. Men nettopp derfor skal du avstå fra å møte opp på sånne plasser.

Han forteller at han tror flere muslimer tror på Islam uten å se hvordan profeten Muhammeds lære egentlig har vært.

- Hva han har egentlig vist i sitt liv? Når han har gått ut i gatene og blitt kastet stein på, hva er det han har sagt tilbake? Han har ikke kastet stein tilbake, men gått fredelig i gatene og prøvd å gå vekk fra den situasjonen.

- Det er det profeten har lært oss. Der det bannes, der det drikkes eller det skjer noe voldelige ting. Hvis ikke de avslutter når du sier vennligst ikke gjør det, da skal du avstå fra det stedet. Du skal ikke være der, sånn burde muslimene reagere tenker jeg.

[img232329_2LF]

Forberedt på forhånd 

Organisasjonen SIAN har avklart på forhånd med politiet at de bare skal dele ut brosjyrer.
Politistasjonssjef i Kristiansand politistasjon Jan Terje Aas forteller at de er forberedt på besøket og er klar over at det kan eskalere.

- Vi forbereder oss både operativt som vi kaller det, det betyr at vi har politifolk ute på stedet uniformert og sivilt. Vi planlegger det basert på historikken til SIAN og historikken rundt arrangementer tidligere i år.

Politiet har gjennom uken vært synlige på flere arrangementer under Demokratiuka. De har samarbeidet tett med kommunene og frivillige organisasjoner i næringsliv. På den måten har politiet et bredest mulig samarbeidsnettverk i forkant av arrangementet, forteller Aas.

[img232329_3LF]

Hvordan vil dere sørge for at det går rolig for seg?

- Da er hensikten å sørge i forkant for å forebygge at det blir noe ordensforstyrrelse eller at det forgår noe som går utover det som er lovlig ellers. Vi har planlagt det en stund. Vi har god bemanning og forventer at det skal gå rolig, men har tatt høyde for at dette kan eskalere litt.

Rett til ytringsfrihet

Demokratiuka har vært arrangert denne uken. Gjennom ulike arrangement og program tas det opp temaer knyttet til demokrati, ytringsfrihet og Ukraina-situasjonen.

Antirasistisk front sendte en epost til Kristiansand kommune med ønske at SIAN ikke skulle komme. MDG i Kristiansand utalte i eposten at de ville ønsket forbyggende tiltak. Hildegunn Marie Tønnesen Seip fra MDG forteller likevel at SIAN har rett til å delta i programmet som andre.

- Det får de gjøre fordi vi har ytringsfrihet, men så har vi det store dilemmaet. De har lov til å ytre seg, men mange av de hatefulle ytringene de har drevet med er hatkriminalitet. Det er lov å ytre seg, men det er jo ingen menneskerett å hate.

Politistasjonssjef i Kristiansand Jan Terje Aas understreker at man vil bli straffeforfulgt dersom man bryter loven.

- Det er ikke forhåndssensur i Norge. Dermed kan vi aldri på forhånd nekte noen å avholde enten en appell eller en stand som dette. Dersom de sier noe straffbart, så vil de bli etterforsket i etterkant. Vi vil sjeldent bryte inn dersom de sier noe straffbart der og da, for det skal det ikke være politiet på stedet som avgjør. De handler gjerne bare med noen sekunders vurdering, så det skal vurderes litt sånn i ro og mak etterpå.

 

[img232329_4LF]

Nyheter Vis flere

Kampen mot marin forsøpling

Kampen mot marin forsøpling

Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.

Kristiansands unge sier deres meninger
Er gresset grønnere i Kristiansand?
Oppstart av IK Start kvinner har hjulpet på interessen for kvinnefotball i Kristiansand