Sørnett

Sjakklubben lader opp til VM

Det er stor konsentrasjon når det duelleres på sjakkbrettet. Foto: Mats Tertnes

Det er stor konsentrasjon når det duelleres på sjakkbrettet. Foto: Mats Tertnes

I Samsen Kulturhus kan man bare høre sjakkbrikkene bli flyttet rundt på brettene med jevne mellomrom, etterfulgt av lyden av timeren som blir trykket på. Det er som regel fullt hus når Kristiansand sjakklubb møtes for å duellere.

Publisert:

Denne og neste uke er det klubbmesterskap i hurtigsjakk i Kristiansand. Her får hver spiller 10 minutter på klokken, og og de får 10 sekunder ekstra for hvert trekk de gjør. 17 deltagere har møtt opp for å bli klubbmester, men det skal spilles mange runder og hvem som stikker av med kåres ikke får ut i neste uke.

Det er nesten helt stille i lokalet når partiene spilles. Det er åtte kamper på sjakkbrettet som blir utkjempet samtidig, men noen må se seg slått tidligere enn andre. Det diskuteres nesten lydløst hvordan man kunne ha spillt trekkene sine annerledes, og kanskje fått et annet resultat i kampen.

Sjakk-VM

[img152523_2RS]

Fredag skal Magnus Carlsen møte den russiske stormesteren Sergej Karjakin i New York. Da vil medlemmene i Kristiansand sjakklubb vise noen av kampene på storskjerm i lokalene på Samsen Kulturhus. Dette er åpent for alle og Kai Ørtoft håper at det er mange som benytter seg av tilbudet. Første matchen de viser er på førstkommende mandag.

-Her kan vi følge partiet og diskutere det. Og da er det ofte litt mindre erfarne spillere som stiller spørsmål og da er det mange i klubben som kan svare på det, opplyser Kai Ørtoft.

Under forrige sjakk-VM var det en merkbar oppgang av medlemmer i klubben, da kom folk strømmende til klubben. Det har det kommet også kommet denne gangen, selv om den største sjakkampen i år enda ikke har startet. Ørtoft tror at mye av oppgangen for sjakkinteressen har mye å gjøre med.
Kristiansand sjakklubb møtes to ganger i uken på Samsen Kulturhus. Det er i dag rundt 40 aktive medlemmer i sjakklubben, men de håper på å få flere med i klubben. Leder i Kristiansand sjakklubb, Kai Ørtoft, sier at det er vanskelig å konkurere mot sjakk over nettet. Der er det lettere å finne den typen kamper man vil.

Mange varianter

Sjakk kan spilles på flere varianter når det kommer til hvor mye tid hver enkelt spiller har til å utføre sitt trekk. I et vanlig parti  har hver enkelt spiller 90 minutter på de første 40 trekkene, og får da 30 minutter ekstra ut kampen etter dette. For hvert trekk en spiller gjør, får man også 30 sekunder ekstra på klokken.

- Jeg tror det er kampen. Kampen, mann mot mann eller kvinne mot kvinne, sier Kai Urtøft

Man kan sitte under et parti ihvertfall fire timer, og på de fire timene kan du studere motstanderen din gangske godt. Det er en veldig påkjennning, men det er en utrolig lettelse å vinne partiet. Du sitter fire fem timer med spenning i kroppen og skal da faktisk ha god kondisjon for å spille et parti sjakk.

- Min far lærte meg det, og etter omtrent tre måneder ville han ikke spille mer med meg, fordi da slo jeg han hver gang. Da fikk jeg en veldig interesse for dette, da begynte jeg i sjakklubben. Det er den beste måten å bli god i sjakk på.

I dag er det lettere å spille mot en maskin, mange syntes nok det er litt skummelt å spille mot et menneske på andre siden av bordet. I dag kan folk sitte hjemme i ro og fred å spille så mye de vil. Det er veldig mange sjakk spillere som gjør dette.

[img152523_3LM]