Sørnett

Slår alarm om ungdom og narkotika

Fungerende politimester, Arne Pedersen, ser med bekymrede øyne på året 2016. Han er urolig over ungdommens holdning til narkotika.

Publisert:

– Det vi ser er at flere og flere unge mangler en sperre når det kommer til narkotika og eksprimentere med narkotiske stoffer, som for eksempel syntetisk cannabis, sier Pedersen til Sørnett.

Stadig flere har lettere tilgang til narkotika enn noen gang før, og man har også registrert at det er blitt billigere å anskaffe narkotika.

– Det er nesten blitt en trend blant mange unge. Det er også blitt billigere, noe som er på å tilrettelegge at enda flere har råd til det, forklarer Pedersen.

– Vi er bekymret

Hovedansvarlig for ungdom under 18 år, i hasjavvenning Kristiansand, Håvard Berge er enig med Arne Pedersen.

– Det vi ser er en holdningsendring. Ungdom blir påvirket av det som skjer i USA og debatten om legalisering. Cannabisen er mye sterke nå enn før, med blant annet økt mengde av virkestoffet THC, og mindre av det beskyttende stoffet CBD.

– Vi driver med forebyggende arbeid rettet mot ungdom hele tiden. Både gjennom møter med elevene på skolen, og foreldremøter. Vi opplever at de fleste er flinke til å ta til seg det vi har å fortelle. Det er jo faktabasert det vi sier. Vi retter ingen pekefingre, forklarer Berge.

Nedgang og oppgang

Nedgangen på grov tyveri fra bolig og biler har hatt en drastisk nedgang. Her er nedgangen på henholdsvis 62 og 70 saker, opplyser Agder politidistrikt i en pressemelding om kriminalitetsstatistikken for Agder politidistrikt året 2015.

- Politiet har flere steder i distriktet jobbet målrettet for å få redusert antall grove tyverier fra boliger i Agder, og har også etablert egne prosjekter med spesielt fokus på etterforsking og forebygging av boliginnbrudd, sier fungerende politimester i Agder politidistrikt, Arne Pedersen, i pressemeldingen.

Agder politidistrikt kan også vise til en oppløftende oppklaringsprosent. Landsgjennomsnittet lå på 53.7 prosent, mens Agder kan vise til 54.9 prosent.

Samtidig som man opplevde en nedgang i antall voldtekter, henholdsvis 63 i 2015 mot 68 i 2014, økte volden i distriktet. Antall registrerte voldsanmeldelser økte i 2015 med 9,3 prosent, sammenlignet med 2014.

Pedersen legger til at totalt sett ha 2015 hvert et godt år.

– Vi er fornøyde med 2015. Vi har en god oppklaringsprosent og håndtert mange alvorlige saker svært godt, avslutter Pedersen.