Sørnett

Slik lærer elevene ved Vågsbygd VGS naturfag

Fet rapp, sang og dansetrinn. Lærer Morten Holter sitter spent og ser på. Foto: Christopher Eriksen Dahl

Fet rapp, sang og dansetrinn. Lærer Morten Holter sitter spent og ser på. Foto: Christopher Eriksen Dahl

De kreative ungdommene i første klasse på musikklinja på Vågsbygd VGS gjorde naturfag om til ballade. De fikk flere enkeltoppgaver til å bli en underholdende musikal.

Publisert:

Elevene fremførte faget med sprudlende dans, sang, rapp og musikalrock. Dette ble underholdning for medelever, kjente, lærere og foreldreldre. Førsteklassingene gjorde læren om næringsstoffer og fordøyelsessystemet om til en fantastisk ballade. Det var både oppbyggende proteiner med essensielle aminosyrer og energiske karbohydrater som danset i ulike strukturer. Det var tøffe mineraler og vitaminer som både rappet og rocket lokalet med fete linjer og heftige gitarriff. Enzymene var nok katalysatoren i hele denne fordøyelsen av en forestilling.

[faktaboks]

Alternativ naturfagsundervisning

- Dette har vært tema som de uansett skulle lære i naturfag. Vi har jo stort sett brukt de timene som er satt opp, pluss litt, smiler læreren.

Naturfaglærer Morten Holter, ved skolen lærer elevene om næringsstoffer og fordøyelse på en alternativ måte. Han var så begeistret at han ikke klarte sitte stille under forestillingen. Drammenseren har også tidligere stått bak en ballett som handler om hva som foregår på ribosomene som ligger utenfor cellekjernen, i cytoplasmaet - hvordan proteinene dannes og hvor DNA-et setter sitt sport via en RNA-kopi (se faktaboks).

- For et par år siden så hadde jeg også en danseklasse som lagde en ballett over proteinsyntesen, så jeg har eksperimentert litt sånn før.

- Det er som salmevers, når du lærer en sangtekst så sitter det jo, sier den begeistrede naturfaglæreren.
Han tror ikke dette har gått med alle og peker på den gode kjemien i klassen.
- Jeg bare spurte om de kunne lage en sang om fett, så gjorde de det.
- Dette utviklet seg videre. Elevene har skrevet alle sangene, så har har vi bare synkronisert sammen selvsagt, i løse forestilling.

[img77181_2RM]

Gøy måte å lære på

Læreren skryter av klassen etter musikalen.
- Alle har fra først stund gått i samme retning og det jo veldig unikt egentlig. Jeg tror de har hatt det veldig gøy også.

[img77181_3RM]

Maren og Charlotte både synger og spiller piano. Tvillingene skjønner mye mer av naturfagen når de får benyttet det på en slik kreativ måte.
- Vi har hatt det gøy. Vi har lært på en ny og morsom måte og hatt prøve om det stoffet som vi har skrevet sanger om. Jeg skjønner det mye bedre når det blir sånn kreativt.

[img77181_4RM]

Ola Storå er en av elevene som hadde det veldig gøy under forestillingen. Han føler han lært mye naturfag av dette.
- Jeg tror ikke jeg kommer til å glemme disse tekstene her plutselig. Jeg vil si det er en velidig bra måte å lære på.

#alternativ undervisningVis flere

#greaseVis flere

#high-school musicalVis flere

#musikklinjaVis flere

#naturfagVis flere

#proteinsyntesenVis flere

#vågsbygd vgsVis flere