Sørnett

Snus tar igjen røyk

Karoline Sundfør har snust i mange år. Nå har hun gått over til snus uten tobakk. Foto: Marta Johansen

Karoline Sundfør har snust i mange år. Nå har hun gått over til snus uten tobakk. Foto: Marta Johansen

Publisert:

18. januar kom Statistisk Sentralbyrå ut med nye tall over hvor mange prosenter av befolkningen som snuser og røyker daglig. Den nye trenden er at snusing tar igjen røykingen. Tidligere undersøkelser viser at det var flere som røyket, men nå andelen av folk som røyker gått betraktelig ned, og det er helt likt mellom snusere og røykere; 12 % snuser og 12 % røyker.

Statistikken viser at snusbruken har nesten doblet seg fra 2005-2018 i alderen 16-25 år. I 2005 var det 10 % som snuste daglig i denne aldersgruppen, men i 2018 er tallet på 19 %.

De fleste studentene er i aldersgruppen 16-25 år og selv om det er kjent at studenter har dårlig råd og skal være forsiktige med pengebruken, tar de seg råd til snus - selv om prisene øker for hvert år.

- Det er veldig dyrt med snus, og det blir bare dyrere og dyrere. Men vi studenter kjøper det likevel visst vi har lyst på. Jeg har snust i mange år, men jeg har valgt å prøve å slutte med snusingen siden vi kun lever på stipend. Nå snuser jeg en snus uten tobakk for at overgangen skal bli litt lettere, sier studenten Karoline Sundfør.

[img186444_2LM]

Før kunne man se flere grupper utenfor høyskolene. Folk samlet seg i ringer og røyket i pausene, men nå er det sjeldent man ser dette, avslutter hun.