Sørnett

Sødal hardt ut mot NOU-modellen

Tidligere varaordfører og KrF-politiker Harald Sødal misliker at Kristiansand ikke får være med å bestemme. FOTO: Carl Berge.

Tidligere varaordfører og KrF-politiker Harald Sødal misliker at Kristiansand ikke får være med å bestemme. FOTO: Carl Berge.

Tidligere varaordfører og politiker for KrF, Harald Sødal, mener at Kristiansand kommune ikke blir representert når viktige beslutninger skal fattes nasjonalt. Han skylder på systemet.

Publisert:

- Kristiansand faller mellom to stoler.

Tidligere varaordfører for KrF, Harald Sødal, mener at Kristiansand kommune ikke blir representert når viktige beslutninger skal fattes nasjonalt. Han skylder på systemet.

I sin lange fartstid som politiker og varaordfører for KrF har han sett en klar tendens i utvelgelsesprosessen for representanter som skal sitte i norske offentlige utredninger(NOU).

- De store byene blir alltid med og får bestemme, og så plukker man alltid ut et «distrikspolitisk alibi», for eksempel en fra Skjervøy, Utsira eller Selbu. Denne gangen(Kulturutredningen 2014. Journ.anm.) er det en fra Odda. Kristiansand er aldri med! sa han på Formanskapsmøte forrige onsdag.

 

Sødal mener Kristiansand rett og slett faller mellom to stoler:

- Hvorfor faller vi utenfor? Fordi vi ikke er Sentral-Norge og vi er ikke Distrikts-Norge.

Han mener ikke at problemet ligger ved hvilken regjering som styrer, det har ifølge Sødal vært like ille ved både borgerlig og sosialistisk regjering. Problemet ligger i rutinene ved utvelgelsen av representanter. Han maner til forandring av den leie tendensen:

-Dette er en oppgave for de som nå skal bekle de nye regjeringskontorene. Vi må få bli med, avslutter han i sin appell i formannskapet forrige onsdag.

Onsdag 29. mai ble kulturutredning for 2014 enstemmig vedtatt i formannskapet, og Sødal understreker at han ikke tror den ville blitt noe annerledes hadde en representant for Kristiansand vært med, men det er prinsippet han har et problem med. Det er et viktig poeng at også Kristiansand skal være representert en gang i blant, mener han.