Sørnett

Solberg med klar tale til ungdommen: - Viktig at dere bidrar

Tidligere statsminister med tale til ungdommen. Foto: Robin Bergersen

Tidligere statsminister med tale til ungdommen. Foto: Robin Bergersen

Fredag 27. januar er dagen som blir betegnet som den internasjonale holocaustdagen, og Kristiansand fikk et storfint besøk på Kilden.

Publisert:

- Jeg har vært i Auschwitz to ganger i forbindelse med 70 og 75 års markeringen, og man får en sterkere opplevelse når man er til stede og når man får møte overlevende derfra, fortalte Høyre-leder Erna Solberg til Sørnett, da hun besøkte Kristiansand fredag forrige uke.

Solberg ønsker at det skal arrangeres skoleturer til steder som Auschwitz slik at ungdommer lærer mer om historien.

Da hun ble spurt om hvorvidt det er viktig å markere og lære om andre verdenskrig svarte høyrelederen følgende:

- Jeg mener det er viktig å vite om hva som har skjedd i Norge og Europa, og da spesielt de store tingene som nazismens fremvekst. Men også den norske historien og det at vi aldri var frie fra anti-semittisme. Også fascismen i Italia og Spania er viktig å lære om.

Sørnett spurte Solberg om ungdommens interesse for historie, og hvorvidt hun tror interessen er større nå enn før.

Handler om tiden vi lever i

- Det har så klart noe å gjøre med hvor nærme man var hendelsen, om man har besteforelder eller lignende som kan fortelle om det, svarte Høyre-lederen.

Solberg holdt også tale for ungdommene som hadde møtt opp på holocaustmarkering på Kilden i Kristiansand. Fra scenen fortalte hun om demokrati.

[img242232_2RM]

- Holocaust handler ikke bare om Nazityskland og fortiden, men også tiden som vi lever i nå og fremtiden, åpnet Erna Solberg, og la til at det også finnes krefter som vil at andre ikke skal oppleve utvikling og fremgang.

- Samtidig finnes det krefter som ikke vil ha demokratiet, og som undertrykker minoriteter enten de har en annen seksuell orientering, politisk mening, religiøs bakgrunn eller annen kultur enn flertallet har, sa Solberg.

Hun tok også opp Ukrainakrigen som et eksempel på det onde i verden. 

- De onde kreftene blir større og det ser vi i Ukraina der uskyldige familier blir offer for Putins urettferdige krigføring, fastslår hun.

Hun avsluttet talen med en klar beskjed til ungdommen:

- Derfor er det viktig at dere bidrar til at rasisme, antisemittisme og diskriminering ikke eksisterer i vårt samfunn, sier hun.

Ungdommen i dag må tar vare det som er aller viktigst og det er at hver en oss har en unik verdi og likeverdighet uansett hva man tror på, hvor foreldrene kommer fra, hvem vi blir glade i og om man er funksjonsfrisk eller ikke.

I forkant av talen, snakket Sørnett med fire gutter og lurte på hva de syntes om dette arrangementet.

[img242232_3RM]

- Mye fantastiske historier, kjipt men utrolig viktig tema, fortalte de.

Guttene var alle enige om at det var et viktig tema å lære om, og legger til at det forteller litt om hvem vi er og hva vi kommer fra.