Sørnett

Sørnett fikk time hos "Psykt Deg"- psykologen

Maria Østhassel leste et utdrag fra sin nye bok om gutten og sommerfuglen, som bilde på det å stå i motgangen og ikke flykte fra den. Foto: Audun Engebrethsen

Maria Østhassel leste et utdrag fra sin nye bok om gutten og sommerfuglen, som bilde på det å stå i motgangen og ikke flykte fra den. Foto: Audun Engebrethsen

Det siste året har den unge kommunepsykologen, Maria Østhassel, blitt hele Norges Tiktok-psykolog. Vi i Sørnett dro til Farsund og ble med på boklanseringen av hennes første bok "Psykt deg - Hva er det egentlig som skjer på innsiden?"

Publisert:

- Det skal være en bok også for folk som ikke er glad å lese selv, forteller Maria Østhassel som ønsker å gjøre folk mer nysgjerrige på seg selv og psykologifaget mer tilgjengelig for alle.

Bokas navn er basert på hennes sosiale medier-platform kalt "Psykt deg." Her har hun under pandemien lagt ut morsomme og oppmuntrende videoer om alvorlige temaer som angst, depresjon og kjærlighetssorg. Dette er også temaer som er beskrevet i boka.

- Jeg prøver å gjøre det samme som ungdommene, men å si noe helt annet som kan være oppbyggende, forteller hun. Noen av videoene er nå sett av flere enn 700 000, så det er ingen tvil om at Østhassel har truffet en nerve. Videoene brukes også som et læringsverktøy på skoler og innenfor barnevern. Bokas innhold er også inspirert av kontoene på sosiale medier.

[img221229_2RM]

- Jeg hadde god hjelp av mine følgere på sosiale medier til å finne ut hvilke temaer som folk ønsket å høre mer om, sier Østhassel, som selv beskriver at boka favner et stort spekter av psykologiske opplevelser som alle mennesker erfarer gjennom livet. Sørnett har fått kikket i boka før lanseringen og finner flere viktige temaer som for eksempel personlighet, ensomhet, sjalusi, janteloven, sex og avhengighet. Selv om bokas målgruppe er barn og unge, så kan også voksne kjenne seg igjen i mye og ha nytte av å lese boka.

[img221229_3LM]

Kjenner seg igjen 
Rundt 75 mennesker hadde tatt turen til boklanseringen på Farsund Kino torsdag kveld. En av disse var Seineba Vere Mikalsen (15).
- Jeg fikk henne opp på TikTok i fjor og syns det var spennende og gøy å følge med på videoene. Selv om Mikalsen ikke har lest boka selv, så kjente hun seg igjen av noe av det Østhassel pratet om under boklanseringen.
- Spesielt når mange har hjemmeskole, så greier hun i videoene sine å vise det mange føler og kjenner seg igjen i, sier Mikalsen.

"Vi er flokkdyr og trenger å føle på tilhørighet."

[img221229_4RM]

Ikke overrasket
- Jeg har kjent Maria hele livet, så jeg er ikke overraska over alt hun får til, forteller Trond Kjørrefjord som er venn av forfatterens foreldre.
- Hun har aldri vært redd for å by på seg selv, så er hun flink i alt hun gjør, sier Kjørrefjord videre og trekker frem at han syns det er veldig stas med boka som ble lansert.
-Vi har tre ungdommer hjemme, og den kommer nok til appellere til dem.

 

[img221229_5LS]

 

Tips
Når Sørnett først hadde "time" hos psykologen, så kunne vi ikke la henne gå før hun gav oss noen tips om veien til god psykisk helse

- Sosial kontakt med andre mennesker, begynner Østhassel.
- Vi er flokkdyr og trenger å føle på tilhørighet. Videre trekker hun frem viktigheten av god natt søvn, fysisk aktivitet, og nysgjerrighet på eget tankemønster.

- Legg merke til hva som skjer, hva dreier den indre monologen seg om? Er den av pessimistisk eller optimistisk karakter? Ved å bli bevisst på tankene, kan man korrigere seg selv, i stedet for bli styrt av tankene sine, fortsetter hun.

Veien videre
Østhassel legger seg ikke på latsiden, selv om hennes første bok akkurat er lansert.
- Jeg holder på å lage et Snapshow som heter "Merkelapp." Her prøver jeg å løfte frem grupper i samfunnet som er stigmatiserte, og jeg skal intervjue ti kjente personer med forskjellige lidelser eller livssituasjoner som gjør at de føler seg utenfor, avslutter hun med.