Sørnett

Spiritualistisk jul

Jul på senter: Giczey synes mange overdriver med pynting til høytiden.

Jul på senter: Giczey synes mange overdriver med pynting til høytiden.

I de fleste hjem i Norge feires julen på den tradisjonelle måten med julemat, julemusikk og alt som følger med. Tünde Giczey åpner opp om det å være spirituell og alkoholiker i juletiden.

Publisert:

De fleste i Norge feirer nok julen på en tradisjonell måte, uansett om det er grunnet tradisjon eller religion. Hvordan feirer de som ikke er Kristine jul, når den tradisjonelle julen feires gjennom Kristen tro.

– Vi feiret jul når jeg var liten, på tradisjonell måte. Det er derfor en tradisjon for meg å feire jul på samme måte som før, selv om jeg har en spirituell tro. Men jeg tenker litt på jul som at den mørke perioden er over og at vi endelig begynner å gå mot lyse perioder. Vi vet ikke når Jesus ble født, så jeg forbinder ikke det med jul, sier Giczey.

Overdreven pynting

Juletiden hjemme hos Giczey forberedes på lik måte som hos mange andre. Men hun synes at det er litt overdrevent med all pyntingen og alt det materialistiske med julen.

– Vi pynter huset og lager tradisjonell julemat, både norsk og ungarsk. Nå er det veldig overdrevent når det kommer til pynting til jul. Det blir mye press på folk, og de som bor alene føler seg kanskje litt mer ensomme i slike perioder. Fordi vi alle sammen prøver å late som vi er lykkelige på grunn av materialistiske ting. Sånn jeg opplevde det i mitt liv, så stemmer ikke det at man blir lykkelig av å ha ting. Jeg ble alkoholiker uansett, fordi jeg ikke hadde noen veileder eller noe å tro på. Jeg har prøvd å tilpasse meg verden, men det er alltid noen som har noe finere eller større. Derfor blir man aldri lykkelig av materialistiske ting. Men når man finner noe inni seg selv, noe å tro på, da opplever jeg at det er mye lettere å leve på jorden, forteller Giczey.

Troen er ekstra viktig i julen

Giczey er alkoholiker, edru i snart 13 år. Spiritualismen er ekstra viktig for hun når julen nærmer seg. Alkohol som nytes til maten og familie som kommer på besøk, det kan være krevende.

– I juletider er troen min ekstra viktig i forhold til å ikke drikke alkohol. Men også i forhold til familie. Fordi jeg har forandret meg, men jeg kan ikke tvinge familien min eller andre til å gjøre det, og jeg kan ikke forvente at alle rundt meg skal være spirituelle. Det er ikke lett å se at mennesker rundt meg tror at de blir lykkeligere at materialistiske ting. Derfor er troen veldig viktig for meg, i disse tider trenger jeg kanskje å meditere ekstra mye for å kunne vise ekstra mye kjærlighet, sier Giczey.

For mye alkohol

Etter å ha vært edru i snart 13 år mener Giczey at det er lettere å omgås mennesker som nyter alkohol. Men synes det er trist at så mange drikker så mye.

– Nå har jeg vært edru så lenge, at det er ikke like vanskelig å være til stede når andre drikker. Mannen min er ikke alkoholiker, så han kan fint drikke en øl til maten uten at det er et problem for meg. Men jeg synes det er synd at så mange voksne mennesker drikker ekstra mye alkohol i en tid som skal handle om familie og kjærlighet. Jeg dømmer ingen, men jeg har selv fått det bedre ved å ikke drikke alkohol og tro på en høyere makt, avslutter Giczey.

Les mer: Spiritualismen reddet livet i en tung periode.