Sørnett

Splittet om forbud mot homoterapi

Rune Sæbønes mener det er grusomt at folk må skjule legningen sin, det gjør derimot ikke han. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Rune Sæbønes mener det er grusomt at folk må skjule legningen sin, det gjør derimot ikke han. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Homoterapi et et aktuelt tema om dagen. Høyre, Frp og Venstre er blitt enige om å gå inn for en utredning mot Krf på den motsatte siden.

Publisert:

Rune Sæbønes (57) en en journalist fra Sæbø i Møre og Romsdal. Han var 53 år gammel da han først stod frem som homofil, men visste allerede tidlig i tenårene at han ikke var interessert i jente-kjæreste. Nå ønsker han et forbud mot homoterapi.

- Dette er selvsagt et overgrep, og burde ha vært forbudt for lenge siden, sier Sæbønes.

Hvorfor tror du at det ikke har blitt tatt tak i tidligere?

- Problemet har vel vært at denne terapien har skjedd i et lukka miljø, med streng sosial kontroll, og derfor ikke har vært så kjent for allmennheten.

Sæbønes forteller at det er trist når saken endelig kommer på dagsorden, så er det et stort flertall blant partia på Stortinget om å gjøre noe med det, men at politisk taktikkeri blir viktigere enn å få til et vedtak.

[img198636_2LM]

- Vi får håpe at utredningen som kommer ender i et vedtak om forbud mot dette, sier Sæbønes.

I en pressemelding fra regjeringen er det klart at Høyre, Frp og Venstre er blitt enige om å gå inn for en utredning - mot KrFs vilje, har det stått i flere store aviser den siste tiden. På Stortinget har KrF fattet vedtak om å motsette seg en slik utredning, og det vedtaket er det nå åpen kamp om å omgjøre etter regjeringens vedtak, skriver Dagbladet i sin artikkel. 

Iselin Jørgensen jobber som prest ved Kristiansand domkirke og understreker at slik terapi driver de ikke med, men er åpen for samtaler med de som trenger det om følelser blir vanskelig å håndtere på egenhånd.

- Med tanke på det som har kommet frem i praksis mener jeg at det er veldig problematisk. I sjelesorg-utdanningen så lærer vi at sjelesorg ikke handler om å endre et annet menneske. Sjelesorg handler først og fremst om å anerkjenne den andres opplevelser og følelser, være en lytter, og gå en vei sammen med den som søker sjelesorg, på vedkommendes premisser, forteller Jørgensen.

- Jeg syns det er et stort overgrep å skulle endre identiteten til et annet menneske, Jørgensen

Jørgensen forteller at de som driver med sjelesorg skal hjelpe den andre med å finne ut av ting, selvom de ofte har svarene selv.

- Vi som driver med konverteringsterapi ønsker bare å være en samtalepartner, men å forandre andre mennesker har jeg lite tro på at fungerer.

Les også: - Gud har større verdensproblemer enn homofili