Sørnett

Statsministeren underviste om krigens virkninger

Bildetekst: Statsministeren i aksjon under forelesningen ved Universitet i Agder. Foto: Kjetil Haugland.

Bildetekst: Statsministeren i aksjon under forelesningen ved Universitet i Agder. Foto: Kjetil Haugland.

Under Statsministerens besøk på Sørlandet, holdt han blant annet en forelesning om Verden og Norge før og etter Ukraina-krigen.

Publisert:

 

Statsministeren var på universitet i Agder i forbindelse med demokratiuka. Statsministeren innledet også forelesningen med å si:  

“Ærede studenter. Det er flott å være her, og få være sammen igjen uten avstand. Jeg er glad for å se at studentlivet er tilbake igjen. At det også er demokrati-uke her, er veldig etter min smak.” 

Vi på Sørnett fikk mulighet til å stille noen spørsmål.

Bør vi øke olje og gass industrien på grunn av Ukraina-krigen? 

- Det kommer til å bli behov for gass fra Norge som er pålitelig og stabil, der har jo vi vår produksjon i dag. Hvis vi får fangst og lagring av CO2 som kan få utslippene ned, så mener jeg at vi kan ha fortsatt en framtid med mer gass fra Norge.

Kommer regjeringen til å satse på norsk olje og gass for å hjelpe Europa å bli uavhengig av russisk olje og gass?

- Det viktigste vi kan gjøre er å være en fortsatt stabil leverandør som vi er i dag, så er det å være med på det store løftet om fornybar kraft. Og der er det havvind det som er mest og spennende. 

[img231265_2LM]

Under forelesningen fokuserte han blant annet på den nåværende Ukraina-krigen og dens ringvirkninger.  

- På 86 dager er det flyktet like mange ukrainere ut av Ukraina som det er i Norge. 5.5 millioner, det er like stort som hele Norge. Det er som om hele Norge skulle vært på flukt i 9-10 uker, forklarte statsministeren under sin forelesning.

Statsministeren var opptatt av å vise fram hvor viktig det er at Norge har gitt hjelp til Ukraina som selvforsvar. Han la fram at Norge har økt med 3 milliarder til forsvaret på Statsbudsjettet.

“Vi kommer til å være naboer til Russland, selv etter krigen. Russland er et land som ikke fører nabo-politikk, men fører politikk med naboer.”

Krigen har store ringvirkninger for Norden 

Det spås at mai måned kommer til å bli en historisk måned. Finland og Sverige har det vi kaller for fri allianse, men dette kan det bli en endring på. De tre nordiske landene samarbeider tett. Når Finland og Sverige søker NATO-medlemskap, vil samarbeidet mellom de nordiske landene bli enda tettere.  

Sverige og Finland har blitt enige om å søke medlemskap i NATO og dette vil trolig finne sted mellom 16 og 22.mai. Hvis det skjer, vil det absolutt øke spenningen mellom Russland og Vesten.  

Etter 44 minutter ble det til slutt noen spørsmål fra Studentene i salen.  

Leder for Studentorganisasjonen i Agder (STA) brukte anledningen til å stille spørsmål om studenters studiestøtte.  

- (...) Da vi skrev Hurdalsplattformen så skrev vi ikke inn den en krig i Europa. Vi planla ikke for det.det som skjer nå, når vi skal ta imot etter planen 30 000 og kanskje til og med 60 000 flyktninger. Når vi har en økonomi som er på kokepunktet så sier jeg helt ærlig at da må vi si at når noe blir viktigere, så er det noe annet som må bli litt mindre viktigere.

Ble overrasket over velkomstkomiteen.  

Statsministeren ble møtt av UiA koret “Quantum” som fremførte låten “Olav Tryggvason”. Videre tok han turen innom Vrimlehallen hvor mange av UiA´s linje- og studentforeninger og blant annet AUF.  

Video av ankomsten:  

https://youtu.be/zOz7mn4HXnA

Vi hørte med en representant fra AUF og om hva han tenker om besøket.

- Jeg er med i AUF, fordi jeg tror på at felleskapet løser problemene best sammen og ikke hver for oss. Det blir gøy og se hva han har å si. Det er jo statsministeren, så det er jo alltid gøy når han kommer hit til Agder. Det blir gøy å se hva han har å si også håper vi selvfølgelig at han kommer til AUF siden det er hans parti. Han er veldig flink til å høre på hva vi har å si, forteller William Watne AUF representant.

Bildekarusell:

[gallery columns="1" td_select_gallery_slide="slide" type="slideshow" ids="231272,231450,231451,231454,231456,231459,231460,231462,231464,231466,231468,231474,231479"]