Sørnett

Stor etterspørsel blant unge for psykisk helsehjelp

STOR PÅGANG: (t.v.) Hellen Saga og Trine-Lise Buestad jobber ved SiA Helse, og snakker daglig med studenter som sliter psykisk. FOTO: Iris Elin Ullvang

STOR PÅGANG: (t.v.) Hellen Saga og Trine-Lise Buestad jobber ved SiA Helse, og snakker daglig med studenter som sliter psykisk. FOTO: Iris Elin Ullvang

– Vi ser at mange blir påvirket når det blir høst og vinter, fordi det er mindre lys ute, sier psykoterapeut Trine-Lise Buestad.

Publisert:

Høsten er en tid som kan være vanskelig å gå gjennom for mange. Dagene blir kortere, temperaturen blir lavere, og det er bekmørkt ute når du står opp om morgenen. Dette kan utløse psykiske reaksjoner hos mange, og det viser seg at nedstemthet, angst og depresjon er utbredte problemer blant unge i dagens samfunn.

SE SAKEN FRA FORRIGE UKES TV-SENDING HER:

[youtube]https://youtu.be/zVWotMsvElw[/youtube]

LES OGSÅ: Verdensdag for psykisk helse

Hjelp til studenter

SiA Helse, ved Universitetet i Agder, kan studenter fra hele fylket bestille time, og komme og prate med en terapeut om sine tanker og problemer.

Psykoterapeut og sexolog Trine-Lise Buestad forteller at mange studenter blir påvirket når høsten kommer, nettopp fordi det blir mindre lyst ute. Derfor anbefaler hun diverse grep og tiltak man kan gjøre for å forebygge depresjon.

– Det aller viktigste er kanskje å holde fast i det sosiale, og stadig lage avtaler. Mange isolerer seg mer når det blir kaldt og guffent ute. Det er også viktig å holde fast i rutinene man har. Sørg for å stå opp om morgenen og gå i seng om kvelden. Gå ut en gang i blant og få litt frisk luft, og dra nytte av det dagslyset som måtte være, sier Buestad.

– Stor økning

Psykiatrisk sykepleier Hellen Saga sier at pågangen til tjenesten deres har sett en økning den siste tiden, og at de har rundt to ukers ventetid på samtaletilbudet.

– Etterspørselen blir bare større og større, og vi ser at behovet for dette tilbudet virkelig er stort. Det er mange som sliter med ensomhet, og det å være alene. Mange syns også det er vanskelig å flytte hjemmefra, og etablere seg som student. Det å skaffe seg nye venner på et helt nytt sted gir utfordringer i livet, og det merker vi her, sier Saga.

"Rask Psykisk Helsehjelp"

Rask Psykisk Helsehjelp er et annet tilbud for psykisk hjelp i Kristiansand. Her kan hvem som helst over 18 år ta kontakt, og få hjelp til å snakke om alle slags problemer, uten å måtte bli henvist fra lege, eller stå lenge på venteliste.

[img149349_2RM]

Det kommunale prosjektet ble satt i gang for to år siden, og har vært en suksess, med ca. 800 henvendelser i løpet av prosjektets levetid.

Prosjektleder Hellen Ruthjersen forteller at terapien i stor grad går ut på å gi hjelp til selvhjelp, og sier de har fått mange positive tilbakemeldinger.

– Folk er veldig takknemlige for det vi gjør her, og kommer tilbake til oss og sier at terapien virkelig har hjulpet. Mange er fornøyde med at det har vært enkelt å ta kontakt, og at man raskt får svar på forespørselen sin, sier Ruthjersen.

Rask Psykisk Helsehjelp holder til i Tollbodgata 22, og prosjektet er inne i sin tredje og siste årsperiode før prosjektets videre fremtid skal besluttes.