Sørnett

– Stort å være blant de ti beste

Gunstein Skomedal gikk ikke helt til topps i finalen av Forsker grand prix. Foto: UiA.no

Gunstein Skomedal gikk ikke helt til topps i finalen av Forsker grand prix. Foto: UiA.no

I helgen gikk landsfinalen av Forsker grand prix av stabelen i Edderkoppen teater i Oslo. Stipendiat ved Universitetet i Agder, Gunstein Skomedal, deltok i finalen.

Publisert:

Gunstein Skomedal var en av ti forskere som deltok i finalen av Forsker grand prix som ble avholdt i Oslo denne helgen. Selv om han ikke gikk helt til topps i finalen er han likevel godt fornøyd med egen innsats.

– Jeg kom dessverre ikke videre til andre runde av finalen, men jeg er uansett kjempefornøyd. Det er stort å være blant de ti beste, forteller Skomedal.

Forsker grand prix ble avholdt i forbindelse med årets forskningsdager. Forskningsdagene er en årlig nasjonal festival som arrangeres av Norsk Forskningsråd. Forsker grand prix ble avholdt for første gang i 2010 og kan ses på som et norgesmesterskap i forskning.

Vant landsdelsfinalen

For å komme seg til landsfinalen i Oslo, måtte Skomedal kvalifisere seg gjennom landsdelsfinalen. Denne ble avholdt i Porsgrunn i forrige uke og her gikk Skomedal helt til topps.

– Det var veldig gøy å vinne landsdelsfinalen. Jeg har fått mange hyggelige tilbakemeldinger etter min deltakelse i Forsker grand prix, sier Skomedal.

Med seg fra landsdelsfinalen fikk han også med seg Irmelin Kjelsaas fra Høgskolen i Telemark.

Vil utnytte ressursene

Skomedal har forsket på materialer som kan omdanne varme til strøm. Mer spesifikt har han forsket på hvordan man kan utnytte varmeenergien som finnes i eksos fra biler.
– 70 prosent av energien i bensin går ut i lufta som varme. Jeg prøver å finne løsninger som gjør at vi kan gjenvinne denne energien til elektrisitet. Da kan man for eksempel bruke denne elektrisiteten istedenfor den tradisjonelle dynamoen på biler, forklarer Skomeland.

Han forteller at med nye løsninger er det mange kilder til energi som kan utnyttes i fremtiden.

– Det finnes mange energikilder som går rett ut i lufta. Vi må klare å utnytte de ressursene som finnes, sier Skomedal.