Sørnett

Stort mangfold i byen

Mor og sønn hadde kledd seg i bunad og samedrakt, fra vidt forskjellige steder.

Mor og sønn hadde kledd seg i bunad og samedrakt, fra vidt forskjellige steder.

På 17.mai fylles gatene med festkledde folk. Kristiansand er ingen unntak. Bunader tas på, og man kan se bunader fra alle Norges kriker og kroker.

Publisert:

17.mai er først og fremst barnas dag. Det handler om hvor mange is og pølser man klarer å spise, om å gå i tog og rope hurra. Men det handler også om å kle seg i det fineste man eier. Her kommer som oftes bunaden på, og mangfoldet er stort. Vi har funnet noen av de ulike bunadene som var å finne ute i Kristiansand på 17.mai.

Svein Erik og Berit Bjorvand hadde kledd seg opp i anledning nasjonaldagen. Svein Erik hadde på seg Vest-Agder herrebunad, mens Berit skilte seg ut med en samedrakt fra Karasjok.

[img162651_2LM]

Tone Furre var kledd Øst-Telemark bunaden, som hun hadde fått sydd i Bø. Øst-Telemarksbunaden finnes i mange ulike varianter.

[img162651_3LM]

Knut Åge Haugen var kledd i Setesdal herrebunad og konen Tik var kledd i Vest-Agder bunaden.  Herrebunaden fra Setesdal har mange flotte detaljer, og noe spesielt med denne bunaden er at den har en "skinnfu". Bakdelen på bunaden er dekket med et stykke skinn, noe som er en tradisjon fra gammelt av.

[img162651_4LM]

 

Espen Ringøen og Bjarte Justnæs var begge kledd i Vest-Agder herrebunad. Denne bunaden var det mange som var kledd i, ikke så rart siden vi er i Vest-Agder. Bunaden består av jakke, vest og en lang lukebukse.

[img162651_5LM]

 

Oda Grøttjord Berg skilte seg ut i folkemengden, med denne spesielle festdrakten. Dette er en drakt kalt for Lises festdrakt, og blir laget i Drøbak. Detaljer i sølv er dominerende, både på stakken og oppluten. Festdrakter er et alternativ til bunad, og er ikke så vanlig å ha.

[img162651_6LM]

 

Cathrine Haugen Wroldsen har en Vestfoldbunad, en rød/blå 1956-modell. Vestfold er et fylke som ikke har så kjente tradisjoner når det gjelder draktskikk i distriktet, men denne bunaden er et resultat av den første bunaden fra 1932. til bunaden kan man også ha cape og lue.

[img162651_7LM]

Pernille Storhaug Dalene er en av mange som har Løkenbunaden. Bunaden ble bragt på markedet av Østfold Bondekvinnelag i 1949. Få år etter ble produksjonen lagt ned i Østfold, og det var først i 1971 bunaden begynte å bli produsert igjen. Siden den gang har bunaden blitt en av de mest populære bunadene i landet.

[img162651_8LM]

Sara Myrnes hadde på seg den flotte Nordmørs-bunaden, som i fjor ble kåret til Norges fineste bunad av Side2.no. Bunaden har omtrent vært den samme siden starten av 1900-tallet.