Sørnett

Studenter bekymret over prisøkning på matvarer

Student Johannes Skaug (20) kjøper Grandiosa før prisoppgang 1.februar. Foto: Magnus Ytterbø

Student Johannes Skaug (20) kjøper Grandiosa før prisoppgang 1.februar. Foto: Magnus Ytterbø

Strøm og boligprisene er rekordhøye som gjør at studenter med allerede trang økonomi stadig får færre penger til overs for mat. I februar vil det bli ekstra dyrt å handle og flere eksperter anbefaler folk å ta storhandelen nå.

Publisert:

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det i 2022 har vært en økning på 11,5% på matvarer og alkoholfrie drikkevarer. En spesielt kraftig økning har det vært på blant annet nudler og frossen pizza som man ser på som klassiske studentvarer.

– Veldig mye tyder på at prisene vil være høye i ganske lang tid framover, sier konserndirektør for kommunikasjon i Norgesgruppen, Stein Rømmerud, til Klassekampen.

[img241240_2LM]

Student ved NLA Høgskolen Johannes Skaug (20) har nå et avslappet forhold til mat og pengebruk, men innrømmer nå at det er noe han kommer til å tenke på framover. - Jeg har heldigvis en deltidsjobb som hjelper på, men hvis det nå skal økes enda mer vil jeg nok tenke litt mer framover når jeg er i butikken, sier Johannes.

I følge SIFOs referansebudsjett så bruker studenter i snitt rundt 3.300 kr i måneden. Med et stipend på rett i underkant av 9000 kr så tar da matbudsjettet opp godt over 30% av hele stipendet. - Hvis jeg skal gi dere et grovt estimat så vil jeg tro mellom 3.000kr og 4.000kr, men dette er uten alkoholen, forteller Skaug. 

[faktaboks]

Et av tipsene som mange eksperter anbefaler er å ta i bruk fordelene som butikkene har som for eksempel COOP medlem eller Trumf. Velger man å ta i bruk disse så vil man kunne spare penger og få kuponger på varene man handler mest på COOP medlem appen. Trumf fungerer slik at man får beholde 1% av alt det man handler for i Norges gruppen butikkene. Planlegger man bra nok så kan man handle når det er trippel-trumf da vil man få igjen 3% av det man handler, pluss enda mer på frukt og grønt. Dette stiller Skaug seg skeptisk til.

- Jeg gidder ikke ta meg tid til å bruke trumf, svarer Skaug når vi spør om han bruker disse fordelene.