Sørnett

Svøm deg ung

Foto: Heaven Teshager. Her er Eli, Nils Aage, Sigurd, Arild og Ingeborg i utebassenget

Foto: Heaven Teshager. Her er Eli, Nils Aage, Sigurd, Arild og Ingeborg i utebassenget

Det er vikitg for eldre å holde seg i aktivitet med regelmessig trening. Kristiansand har flere tilbud for seniorer.

Publisert:

To dager hver uke fra 10-13 har Aquarama bad seniortilbud på sine fasiliteter. Sigurd er veldig fornøyd med seniortilbudet Aquarama badeland har å tilby. Pensjonistene betaler 80 kroner for hele dagen.

Seniortilbudet består av en rekke fasiliteter og Sigurd er en av mange som benytter seg av dette tilbudet. - Det er et helt fantastisk tilbud, forteller han mens han bader sammen med en liten gruppe som helst ville bli nevnt bare med fornavn. - Jeg er her hver uke, forteller Nils Åge engasjert.

Resepsjonist Susanne Randsgård forteller at seniortilbudet blir benyttet mye. I 2019 ble det solgt 6000 billetter til pensjonistsvømmingen. Tilbudet kom til fordi de opplevde at det var veldig stille tidlig på dagen. Dermed ble fokus et rettet mot de eldre.

[img200289_2LM]

Norhild Taraldsen og Eivind Terje Ljøstand  er noen av de som benytter seg av tilbudet ofte. De er veldig fornøyd med de lave prisene og det sosiale badeplassen har å tilby.

 

 

 

Ljøstand forteller at han selv bor i Vennesla, der de også har svømmetilbud for eldre. Men han velger allikevel å reise ned til Aquarama for det sosiale.

Vennesla bad tilbyr billigere pris for seniorer, hvor de betaler 60 kr for inngang. Det er også mange her som benytter seg av tilbudet. Det er ingen faste tider eller dager, men samme pris hele uken.

 

[img200289_3LM]

Forfatter av boken Fysisk aktivitet og trening for eldre, Hilde Lohne Seiler forteller oss hvorfor det er viktig at eldre også holder seg i aktivitet. Når man blir eldre skjer det noe med kroppen, for eksempel blir kondisjon og balansen dårligere.

 

 

Konsekvensen er ofte at funksjonsnivået blir nedsatt, som gjør at det blir vanskeligere å mestre hverdagslige oppgaver.

Seiler forteller at ved hjelp av fysisk aktivitet og styrketrening kan man bremse aldringen.

Hun forteller at ved prosjektene de har gjennomført har de funnet ut at regelmessig trening av muskelstyrke og balanse gir en god effekt med tanke på funksjonalitet. Det gir store helsegevinster, ved at man blir sterkere og får bedre balanse, men også at man kan redusere utviklingen av visse livsstilssykdommer.

- Utifra et samfunnsperspektiv så vil man kanskje spare litt på utgiftene knyttet til eldreomsorgen. Da kan eldre bo lengre hjemme uten hjelp. Kristiansand kommune har noe som kalles hverdags rehabilitering, hvor de eldre får veiledning i forhold til hvordan de kan trene dette i hverdagen.

Mange eldre har ofte muskel- og skjelett- lidelser. Det positive med svømming er derfor at det er en mye mer skånsom belastning for ledd når man beveger seg i vann.  Man får mer jevne bevegelser fordi det alltid er motstand i vann, det jobbes derfor med musklene på en annen måte.