Sørnett

Syklister mangler sykkellys

Mangler sykkellys, men sykler ikke i mørket. Foto Per Torgersen

Mangler sykkellys, men sykler ikke i mørket. Foto Per Torgersen

I Kristiansand blir 10 prosent av reiser gjort med sykkel, men mange mangler lys i mørket noe som kan skape farlige trafikksituasjoner.

Publisert:

I en rapport gjort av Transportøkonomisk institutt har det kommet frem at en tredjedel ikke bruker sykkellys, på tross av at dette er påbudt i mørket. Rapporten sier også at kunnskap rundt krav som stilles til sykkellys er dårlig.

- Jeg har ikke lys selv, men sykler lite når det er mørkt så sånn sett går det greit. Det er nok en del som ikke har lys, men som sykler i mørket selvom, sier Kari Loland på vei til universitetet.

Politiet har ingen dedikerte aksjoner rettet mot syklister og manglende sykkellys men kontroller av syklister kan bli gjort under vanlige

[img149371_2RS]

- Vi har begrenset med trafikkontroller på kvelden og på morgningen, hvis vi har en trafikkontroll og det er skummende mørke så er det klart at hvis det kommer en syklist og vedkommende ikke bruker lykt, vil han bli stoppet. Vi har gitt ut bøter før for manglende lys, sier politiinspektør Bård Austad.

Bruken av sykkellys reduserer innblandingen av ulykker, og det er estimert at dersom alle syklister bruker lys vil antall skadde og drepte i syklister gå ned 10 prosent.