Sørnett

- Ta kontakt

Lise Tveiten har bidratt til å starte flere angstringer i agder.

Lise Tveiten har bidratt til å starte flere angstringer i agder.

Angst er noe som rammer hundretusener av nordmenn. Angstringen i Kristiansand driver med hjelp til selvhjelp.

Publisert:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cHpTOyn7b_U&feature=[/youtube]

Daglig leder for Angstringen Norge, Merete Kawula Meyer, mener det viktigste angstringen gjør er å spre informasjon om selvhjelp.

- Angstringen er et tilbud for de som har angst og som ønsker å jobbe med angsten sin sammen med andre. Det er selvhjelp som står i fokus, forteller Meyer.

Helsefremmende effekt

I Kristiansand finnes det organiserte selvhjelpsgrupper i regi av angstringen, og tirsdag ble det holdt foredrag om angstringen i tillegg til kursing i hvordan en kan bruke sin angst som en ressurs.

- Folk må ta følelsene sine på alvor. Vi ser ikke på angst som noe sykt, men heller som en naturlig del av vårt følelsesliv, på lik linje med lykke, lettelse og misunnelse. Generelt sett viser det seg at de som har deltatt i angstring føler det har en helsefremmende effekt og at det gir høyere livskvalitet.

- Bedre å vise seg sårbar

Lise Tveiten har selv slitt med angst, og er en av dem som har jobbet med å etablere angstringer i Agder. På henne har angsten også tæret fysisk.
- Hvis jeg ikke hører på signalene som kommer, ender det opp med at jeg får kjempevondt i ryggen eller magen. En del fysiske smerter. Jo mer nervøs jeg blir, jo verre får jeg for å sove, jo dårligere fikser jeg jobben og å gå ut

med venner. Jeg blir så sliten og har mest lyst til å trekke meg inn og være alene.

Hun trekker også frem viktigheten av å ha likesinnede å prate med.
-Det er bedre å vise seg litt sårbar, få den ekte-heten inn, i stedet for å gjemme seg bak en vegg. Selv om det føles trygt, skaper du en distanse til andre.

Hva er det viktigste angstringen bidrar med?

- Det viktigste er å bygge seg selv opp. Å være mer ærlig med seg selv. Å tørre å vise seg ærlig.

Egen kontakttelefon

Veldig mange mennesker i Norge sliter med angst, og det er noe det kan være vanskelig å prate med andre om. Meyer har følgende oppfordring til de som sliter med det:
- Jeg vil oppfordre de til å ta kontakt, vår kontakttelefon er åpen fra mandag til fredag fra 10 til 13 og der kan du snakke med personer som selv har hatt angst. Der kan de få informasjon om angstringen og om lokale angstringer der de bor. I tillegg fins det mye informasjon på våre nettsider.