Sørnett

Tenk på kjøreforholdene

Folk som skal til høyfjellet i ferien anbefales å bytte til vinterdekk. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Folk som skal til høyfjellet i ferien anbefales å bytte til vinterdekk. Foto: Lena Rustan Fidjestad

De som har planer om å reise mot høyfjellet i helgen bør vurdere å skifte dekk.

Publisert:

- I fjelloverganger over 800 meter over havet er det fare for snø dersom det kommer nedbør i helgen, forteller langtidsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, Ingrid Bentsen.

Hun mener derfor at de som skal kjøre i slike høyder bør tenke på kjøreforholdene. Dette gjelder blant annet for dem som tenker å reise til Hovden i helgen.

- De som skal til høyfjellet bør vurdere å skifte dekk. Hvis ikke kan de få et stort problem dersom de blir overrasket av kaldere vær, mener kundeveileder ved Dekkmann på Lund, Øyvind Moseid.

Han sier det er viktig å sko om etter forholdene, og vurdere vinterdekk med dypere mønster og gummi som gir bedre grep.

- Det er anbefalt å ha minst 3 mm dype spor i dekkene. Personlig mener jeg at man bør velge dekk med over 5 mm dybde i sporene.

- I tillegg må folk passe på å sjekke at dekkene ikke er skadet eller punktert. Dekkene bør undersøkes med en dybdemåler, sier Moseid.

Piggdekk eller kjetting må ikke brukes før 1.november om ikke føreforholdene gjør det nødvendig.

Det er derimot ingen stor fare for frost i lavlandet i Vest-Agder foreløpig.

- Det vil ikke komme frost de første dagene i Kristiansand, men natt til søndag kan temperaturen nærme seg null. Hvordan temperaturene blir den kommende uken er vanskelig å si. Likevel kan det forekomme frost i innland og i høyder, sier Bentsen.