Sørnett

Ti voldshandlinger på tre uker

Kristiansand tingrett fasade. Bilde: arkiv sornett.no

Kristiansand tingrett fasade. Bilde: arkiv sornett.no

I løpet av tre uker skal ti saker som omhandler vold mot politi i tjeneste settes i Kristiansand tingrett.

Publisert:

- Dette er langt over gjennomsnittet med så mange rettssaker over så kort tid, forteller påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar til sornett.no

I retten

I rettsal 10 mandag morgen 30.01.17 er mann (36) i retten for å ha brutt straffelov § 155 som inngår vold eller trusler mot en offentlig tjenestemann. Dette er andre gangen tiltalte er i retten for vold mot tjenestemenn.

Hendelsen skal ha funnet sted utenfor utestedet Sjøbua i Lillesand lørdag 30.juli 2016. Tiltalte skal ha dyttet politibetjent Martin Alvaro Torgersen hardt i brystkassen, slik at han måtte ta flere støtteskritt bakover for å unngå fall. Tiltalte skal ha vært svært beruset og aggressiv, og ble tatt med i arrest og anmeldt av Agder politidistrikt.

Tiltalte erklærte straffeskyld selv om han ikke husker hendelsesforløpet.  Han forteller at han har respekt for politiet og angrer på handlingene sine likevel. Voldshandlingen var forsettlig og utført med aggresjon og impuls.

Forsvarsadvokat Kjetil Stallemo ber om så mild straff som mulig, 15-20 dager fengselsstraff.

Dommen blir satt torsdag 09.02.2017 på lensmannskontoret i Lillesand.

Alvorlig

Kaddeberg Skaar ser alvorlig på voldshandlingene mot politiet.

I 2016 ble det registrert 105 saker som gjaldt vold mot polititjenestemenn/kvinner. I 2015 var tallet 104 så dette har vært stabilt, men høyt de siste to årene.

-Vi har ikke statistikk på hvor mange som har vært beruset under voldshandlingene, men det er riktig å si at det i all hovedsak er rusede personer som begår voldshandlinger mot politiet, forteller Kaddeberg Skaar.

Han forteller at den mest alvorlige saken i løpet av de gjeldende tre ukene er en sak fra Vennesla som nettopp har vært oppe i retten. Det er et drapsforsøk med kniv, hvor to tjenestemenn ble stukket i halsen og brystet. For flere opplysninger i denne saken, besøk  fvn.no. Politimennene som ble stukket ikke lenger i kritisk tilstand.

Tillitsvalgt i politiet Ernst Olav Lunde legger til at det er en stor påkjenning for politiet i tjeneste å bli utsatt for vold.

[img155952_2RM]

- Denne saken var av de mer alvorlige, og det er små marginer for om det ender fryktelig galt. Her var det nære på å bli livstruende skader, men heldigvis er de vanligste sakene slag og spark som ikke medfører skade legger Lunde til.

Lite respekt

-Fulle folk har lite respekt og tillit til politiet. Blir det aggressiv holdning og vold så er det en større utfordring. Ofte i slike situasjoner må man sende inn assistanse som flere patruljer for å få kontroll over voldelige personer og dette krever ressurser, forteller Lunde.