Sørnett

Tilbyr gratis HPV-vaksine

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr. Arkivfoto: Margrethe Lindebø Skeie.

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr. Arkivfoto: Margrethe Lindebø Skeie.

Fra og med tirsdag får alle kvinner født i 1991 og utover tilbud om å få HPV-vaksinen gratis.

Publisert:

Vaksinen, som blir tilbudt fra 1. november, blir anbefalt for å forebygge livmorhalskreft, men er egentlig en vaksine mot HPV. Forkortelsen HPV står for Humant Papillomavirus, og er et virus som fins i opptil 100 forskjellige versjoner. Mest vanlig er den seksuelt smittsomme, da oftest kalt kjønnsvorter. Det anslås at cirka 70 prosent av seksuelt aktive blir smittet i løpet av livet.

Kommuneoverlege i Kristiansand kommune Dagfinn Haarr forteller at vaksinen også hjelper mot mindre utbredte typer kreft, som kreft i munnhulen og penis-kreft, men grunnen til at den først og fremst blir tilbudt til kvinner er ganske enkel.

- Livmorhalskreft opptrer mye hyppigere og det er en ganske vesentlig dødsårsak, det er vel mer enn 300 som dør av dette årlig. Med denne vaksinen kan man faktisk utrydde livmorhalskreft fullstendig.

Tre stikk

Vaksinen som koster flere tusen kroner, gis i sprøyteform i tre forskjellige omganger. Dersom en vil ta sprøyten har en flere muligheter.

- Hvis en først er hos fastlegen kan en ta det der, ellers så kan du ta det på vaksinasjonskontoret ved å bestille time. Helsestasjonen for unge voksne skal også ha noen kvelder med "open house" der en kan stikke innom og bli stukket.

Studenter som ikke har folkeregistrert addresse i Kristiansand, skal også få muligheten.

- Vi planlegger også et lite stunt på Universitetet i Agder, slik at alle kvinner som bor her skal få muligheten til å ta vaksinen, uansett hvor de har addresse.

2 år

Men en trenger ikke å spurte til legen for å ta vaksinen med en gang, Haarr minnes godt hvordan legekontorer ble nedrendt i 2009, da for en annen type vaksine.

- Når det er sagt vil jeg minne på at dette skal foregå i 2 og et halvt år, så det er ingen grunn til å stå i kø første uke. Under massevaksinasjonen av svineinfluensa ble det alt for lite kapasitet, når alle skulle komme på likt. Her er det om å gjøre å fordele det litt utover.

Kommuneoverlegen vil anbefale alle som får tilbudet om å ta imot det.

- En bør ta HPV-vaksinen, fordi det faktisk kan stå til de grader om liv og død.

På vaksinasjonskontoret i Kristiansand blir første gang med gratis vaksiner på drop-in 08, 09, 15, og 16. november fra klokken 15.30 til 18.00. Les mer på kommunens nettsider.

Nøkkelord

#folkehelseVis flere