Sørnett

Tøft marked for fotografer i Kristiansand

Lamper og utstyr i Studio 22. Foto: Trine Robstad

Lamper og utstyr i Studio 22. Foto: Trine Robstad

Det blir bare flere og flere som kaller seg fotografer i Kristiansand. Studio 22 mener fotografnivået har gått drastisk ned.

Publisert:

[nggallery id=358]

Studio 22 er et fotofellesskap i Kristiansand som består av RobertsFoto, Foto og Kunst og Zimmermann Production.

Ikke en verna tittel
Gro Bruskeland som jobber som assistent for RobertsFoto mener hun har merket endringer i fotografmarkedet fra hun var ferdig med første året sitt på Sørlandets Fotografskole i 2008.

- Det er blitt lettere å være fotograf og man får svært mange hjelpemidler, som opplæring i photoshop gjennom nettet, sier Bruskeland.

Elise Berg som jobber som lærling for RobertsFoto synes det er dumt at fotograf ikke er en verna tittel og mener det burde vært mer strukturert, som for eksempel utdannelse eller fagbrev.

- Det er vanskelig for kundene å vite hvem de går til, men det ser de jo på resultatet. Man skjønner det jo også litt etter hva slags priser de tar, sier Berg.

Elise Berg mener at mange av de billigere fotografene ødelegger og tar jobben fra de seriøse.

Eier av RobertsFoto, Robert Tskhovrebov sier det er for sent for kundene å komme og klage på bildene etterpå, da er det allerede gjort. Kundene bør gjøre litt forarbeid før de velger en fotograf.

Gjengen i Studio 22 mener at en Fotograflaug bør komme sterkere frem. Man kan ikke være medlem i et fotograflaug uten å fylle visse krav når det gjelder fotoerfaring.

-  Jeg vet ikke en gang om det finnes et fotograflaug i Kristiansand, eller om det bare er helt fraværende, sier Robert Tskhovrebov.

Kreative
Berg mener at de må være ekstra kreative og flinke med markedsføring.  I tillegg til vanlig fotografering som familiebilder, portretter, babyfoto osv driver RobertsFoto også med litt spesielle prosjekter som fashion, dansefoto, modeller osv. Både Bruskeland og Berg er enige i at disse prosjektene hjelper med tanke på at kundene ikke kommer like ofte som før.

Utvikling
Berg og Bruskeland mener at det kommer til å skje en utvikling.

- Det dukker hele tiden opp noen nye yrker. Jeg tror dette er en sånn stille før stormen periode, sier Berg.

Bruskeland ser for seg at foto kanskje kommer til å kombineres mer med andre ting som for eksempel film.

- Filmmuligheter på speilrefleksene er jo noe som er ganske nytt, sier Gro Bruskeland.

Robert Tskhovrebov ser for seg at mange av kundene vil komme tilbake om noen år.

- De innser nok at de ikke kan dette så godt selv likevel. Så nå er det bare å holde ut frem til det, sier han.

Lidenskap

Selv om det er hardt å klare seg som fotograf har gjengen i Studio 22 likevel valgt å drive med det.

- Foto er en lidenskap, sier Elise Berg.

For Bruskeland appellerer ikke A4 jobber. Hun sier at hun liker å få være kreativ.

- Det er hvertfall ikke for pengenes skyld at jeg er fotograf. Mye av pengene går jo til mer fotoutstyr. Egentlig kan man si at fotografyrket er som en fornøyelsespark. Man betaler jo penger for å komme inn der også, sier Robert Tskhovrebov.

 

Ønsker du å finne fotografer med erfaring i Kristiansand kan du ta en titt på denne siden: http://www.fotografer.org/index.html
Nettsiden har noen fotografer, men likevel er den ganske ufullstendig.

Søker man på fotograf + Kristiansand på gulesider vil man få opp 86 treff. Noen faller nok fra, men likevel forstår man at det kan være vanskelig å velge fotograf når det er så mange å velge mellom. http://www.gulesider.no/finn:fotograf+kristiansand