Sørnett

Tråkker til mot 71 grader nord

Emilie Wergeland (14) (t.v.) og Helene Reinhartsen (15) sykler til skolen hver dag. Selv ikke regn stopper dem. (Foto: Cecilia Breivold)

Emilie Wergeland (14) (t.v.) og Helene Reinhartsen (15) sykler til skolen hver dag. Selv ikke regn stopper dem. (Foto: Cecilia Breivold)

Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved Havlimyra skole setter i gang gå- og sykkelaksjon for å øke aktivitetsnivået til ungdommen. Kommuneoverlege Vegard Vige er strålende fornøyd med tiltaket.

Publisert:

[sniplet faktaboks]- Strålende. Kjempefint. Det er flott tiltak de har satt i gang, utbryter kommuneoverlege Vegard Vige om gå- og sykkelaksjonen på Havlimyra skole.

Trår til
Gå- og sykkelaksjonen 71 grader nord er for å få ungdommen til å ta beina fatt for å komme seg fra og til skolen.

Helene Reinhartsen (15) og Emilie Wergeland (14) sykler nå hver dag til og fra skolen. Aksjonen gir dem motivasjon til å fortsette med det.

- Jeg pleier å sykle til skolen, men før tok jeg gjerne bussen hvis det var dårlig vær. Jeg ønsker å bidra mest mulig for at klassen skal vinne, så nå sykler jeg uansett vær. I uka blir det rundt 25 km, forteller Helene.

[img67734_2RM]

Like etter kommer Katrine Sinnes (13) og Eira Tellefsen (13) trillende opp bakken.  Til tross for at Eira bor langt unna skolen, hindrer ikke det henne i å ta sykkelen fatt.

- Aksjonen har hjulpet meg til å begynne å sykle. Før tok jeg bussen mye, men nå sykler jeg. I løpet av uka sykler jeg over fire mil, forteller hun.

Fenger ungdommen
Det er FAU og FAU-leder Henrik Jørgensen som tok initiativ til konkurransen. Etter mye medieoppmerksomhet om ungdommer og deres lave aktivitetsnivå, kom de med et tiltak for å endre på det.

- Vi ønsker å stimulere til aktivitet, sier FAU-leder ved Havlimyra skole Henrik Jørgensen.

Les også: Et veldig bra tiltak

Klassene konkurrerer mot hverandre, og det er om å gjøre å komme først opp til Nordkapp.

[img67734_3LM]

- Vi fikk inspirasjon fra Tusentråkk, men det er viktig med noe som fenger ungdommen. De ser kanskje ikke den helsemessige siden av å sykle og trenger en annen motivasjon enn den, forklarer FAU-leder Jørgensen.

Helene Reinhartsen synes det tidligere kunne bli litt mye stillesitting, men det hjelper med en sykkeltur om morgenen. Både hun og Emilie Wergeland synes det er veldig gøy å sykle når det er premier til de beste klassene.

- Motivasjonen er mye bedre nå som vi har et mål å strekke oss etter, sier Helene Reinhartsen.

Premier lokker
Det er en fin belønning som venter den beste og raskeste klassen.

- Førstepremien er 4000 kroner som klassen kan bruke på det de selv ønsker. I tillegg er det premier til andre og tredje plass med fullt hjemsett til hele klassen, sier Jørgensen.

FAU stiller selv med 2000 kroner til premien, men får også støtte fra Trygg Trafikk, Torgrim Hansen og Kristiansand kommune. En viktig motivering for å få med ungdommen er premiene som lokker til slutt. Responsen fra elevene var god ved aksjonstart, men Henrik Jørgensen er klar over at interessen faller etter hvert som tiden går. FAU har en plan for å opprettholde interessen.
- For å holde motivasjonen oppe har vi lagt inn delpremier underveis. Den første klassen som kommer til Røros og Tromsø får noe ekstra, forklarer Jørgensen.

[img67734_4LM]

God innsats
- Konkurranseinstinktet er stort, konstaterer rektor Heidi Hauge Uldal og kikker på de første resultatene som er kommet inn.

Resultatene viser at innsatsen blant elevene er god. Klasse 9B var første som leverte resultatene, og i løpet av en måned har de tilbakelagt 1202 km. Det tilsvarer Kristiansand-Mosjøen og er akkurat halvveis i Nordkapp. Klasse 9A var kommet noe lenger med 1430 km og nærmer seg Bodø.
Både rektor Heidi Hauge Uldal og FAU-leder Jørgen Henriksen og elevene tror målet om Nordkapp er innen rekkevidde.