Sørnett

Tror Mubarak ender opp i eksil

Christian Webersik, førsteamanuensis ved UiA tror Mubarak etterhvert kommer til å flykte fra rettsforfølgelse. Foto: Webersik

Christian Webersik, førsteamanuensis ved UiA tror Mubarak etterhvert kommer til å flykte fra rettsforfølgelse. Foto: Webersik

Ekspert tror Egypts stadig mer upopulære president, 82 år gamle Hosni Mubarak kommer til å forlate landet. Presidenten har for mye svin på skogen i Egypt, ifølge Christian Webersik.

Publisert:

- Mubarak vil nok ikke risikere å bli rettsforfulgt i hjemlandet. Familien har visst en leilighet i London, så det er ikke umulig at han reiser dit, sier  førsteamanuensis ved UiA, Christian Webersik.  

Han understreker at det er viktig for stabiliteten i regionen at man får til demokratiske prosesser så raskt som mulig, og at det ikke dannes et maktvakuum etter Mubaraks mulige avgang.

- Egypt trenger å få valgt en president og nasjonalforsamling, og dette bør skje på folkets premisser, sier Webersik og understreker hvor viktig det er med juridiske holdbare løsninger framfor en storstilt revolusjon.

- Milliarder av dollar

Webersik tror at det er vanskelig å trekke paralleller fra Egypt til andre turbulente stater i Midtøsten som Syria og Iran, som har greid å bevare makten gjennom lignende uroligheter. Her har også beviselig korrupte ledere forblitt i hjemlandet etter sine regimers fall.

- Situasjonen er helt annerledes i Egypt. For det første har de ikke en like lojal og brutal sikkerhetstjeneste. Dessuten er det allment kjent i Egypt at Mubarak-familien er skyldige i omfattende korrupsjon. Det er snakk om milliarder av dollar, sier Webersik, som tviler på at Mubarak vil forbli i landet etter avgangen.

Endret reiseråd

Utenriksdepartementet oppdaterte i går sine reiseråd for Egypt. Her heter det at "Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold i Egypt som ikke er strengt nødvendig.” Dette er sterk kost fra UD, som på sine nettsider ikke har frarådet å reise til land som Zimbabwe.

Reiserådet til nordmenn vil trolig også bestå, så lenge demonstrasjonene fortsetter. Egypt-ekspert Bjørn Olav Utvik jobber som førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo. Han forteller Aftenposten.no at Mubaraks løfte om å holde seg unna valget i høst neppe vil blidgjøre demonstrantene.

- Dette vil bli sett på som et tegn på at han er under press for å gi noe, for å etterkomme demonstrantenes krav. Men folk vil ikke ha tillit til en reformprosess under Mubarak. Dette vil i stedet bli oppfattet som et forsøk på å unngå reform. Demonstrasjonene kommer bare til å fortsette, sier Utvik.

Christian Webersik tror neppe at Mubarak vil greie å klamre seg til makten helt til valget i høst. Sørnett kommer tilbake med mer.

Nøkkelord