Sørnett

Uenighet om effekten av kosttilskudd

Kristian Jøranson mener det er fullt mulig å få i seg det man trenger til trening gjennom et normalt kosthold. (FOTO: Krister Kvinlaug)

Kristian Jøranson mener det er fullt mulig å få i seg det man trenger til trening gjennom et normalt kosthold. (FOTO: Krister Kvinlaug)

I forbindelse med trening velger mange å benytte seg av kosttilskudd for å øke effekten. Det er uenighet om hvor nødvendig kosttilskudd er for treningsresultat.

Publisert:

- Om man tenker at en person trenger cirka 2 gram protein per kilo, er dette fullt mulig å få i seg gjennom et normalt kosthold, sier Kristian Jøranson, leder for helsestudio på Spicheren treningssenter i Kristiansand.
Jøranson er kritisk til kosttilskudd.

Jøranson forteller at de vanligste typene kosttilskudd mosjonister tar, er protein og kreatin.
Kreatin er et protein som kroppen produserer naturlig. Matvarer som kjøtt og fisk har høyt innhold av kreatin.
På spørsmål om kosttilskudd er nødvendig, er svaret kontant nei.

- Bruker man proteintilskudd sammen med et allerede bra kosthold, vil en urinprøve vise at dette bokstavelig talt er penger i do. For en mosjonist er kosttilskudd nødvendig kun de dagene man får i seg for lite i kosten, sier Jøranson.

Når det gjelder Kreatin mener han at det kan ha effekt, men ikke nødvendigvis.
Kreatin binder vann til muskler.
- Kreatin gjør at man går opp i vekt grunnet økt intracellulær væske. Denne vektøkningen går tilbake til normalen når man slutter på kreatin. Går man på kreatin sammenhengende, kan nyreproblemer oppstå.

Koffeintabletter har lenge vært brukt i forbindelse med trening. Om det sier Jøranson at man like godt kan ta seg en kopp kaffe før trening.

For mye fokus på kosttilskudd
- Det har vært for stort fokus i mange år nå. Spesielt bloggere og instagramkjendiser bidrar til å spre feilinformasjon om trening og ernæring, mener Jøranson.
- En person med lite kunnskap kan ta det en blogger skriver som god fisk. Det finnes selvsagt blogger med riktig informasjon, men veldig ofte ser man at bloggeren er sponset for å promotere et produkt.

Uenig
Proteinfabrikken AS er en av Norges største leverandører av kosttilskudd.
Salgsleder for Proteinfabrikken, Egil Berli-Johnsen, er uenig i noe av det Jøranson sier.
- En mosjonist som ikke har behov for å enten gå ned eller opp i muskelmasse, har selvsagt fortsatt behov for protein, men ingen har noensinne sagt at en må få dette proteinet fra kylling spesifikt, eller proteinpulver for den saks skyld.

Berli-Johnsen kommer også med kritikk av medienes faktasjekking på generelt grunnlag.
- At proteinpulver går ut i do er basert på en gammel myte spredd av media,
sier Berli-Johnsen.
Denne myten har vært vanskelig å fjerne, fordi media ofte bare vil ha kjappe «fakta», mener han.
På spørsmål om Kreatin kan være skadelig for nyrene, viser han til en artikkel fra Forskning.no. I artikkelen sier Professor Truls Raastad ved Norges idrettshøgskole at han i forbindelse med en rapport for Mattilsynet ikke fant studier som støtter påstander om at kreatin er skadelig for nyrene.
Avslutningsvis sier Berli-Johnsen at det er strenge krav til produkter som proteinpulver, da det er klassifisert som mat og da må følge gjeldende lovverk.