Sørnett

Umulig med statsreligion på sikt

Begeistret: Human-Etisk Forbund, ved Elisabeth Smith, er godt fornøyde med grunnlovsendringen. Foto: Privat

Begeistret: Human-Etisk Forbund, ved Elisabeth Smith, er godt fornøyde med grunnlovsendringen. Foto: Privat

I dag avvikles statskirken. Det synes både biskopen i Agder og Human-Etisk Forbund er greit.

Publisert:

- På sikt vil ikke staten kunne ha et bestemt trossamfunn, sier biskopen i Agder, Olav Skjevesland.

Riktig retning
Elisabeth Smith i Human-Etisk Forbund og Biskop Olav Skjevesland er enige om at staten ikke kan være bundet til en bestemt religion.

-  Det er et skritt i den retningen vi ønsker det skal gå. Vi humanister mener at en religiøs organisasjon bør kunne stå på egne bein, og at staten derfor ikke skal ha noen spesiell tilknytning, sier Smith.

Dette er noe biskopen stiller seg enig med. Han mener mangfoldet gjør en statsreligion umulig å ha på sikt.

- Det er mange religioner og livssyn på markedet, så at staten skal være bundet til ett trossamfunn, det tror jeg vil være umulig, mener Skjevesland.

Delte reaksjoner
Reaksjonene på grunnlovsendringen har vært delte. Human-Etisk Forbund i Kristiansand, og Den Norske Kirke i Kristiansand, har opplevd den nye retningen på forskjellige måter.

- Det som skjer nå er noe Human-Etisk Forbund selvfølgelig er glad for. Det har vært en generell begeistring, sier humanetiker Smith.

Olav Skjevesland forteller om en mer avslappet holdning til dette.

- Det er ikke mye engasjement rundt det. Kanskje det er fordi folk har sett det komme. Noen er redde for at Jesus vil forsvinne fra grunnloven, men det tror jeg er en unødvendig bekymring, fordi vårt verdigrunnlag er av den kristne arv, sier biskopen i Agder.

[img66799_2RM]

Usikre på konsekvensene
Det er ikke bare glede i Human-Etisk Forbund rundt dette. Enkelte bekymringer er det også.

- Vi er litt bekymret for økonomien. Kirken står ikke på egne bein økonomisk, så noen er redde for at det skal bli et sugerør i statskassa, sier Elisabeth Smith i Human-Etisk Forbund Kristiansand.

Olav Skjevesland tror ikke det vil være store konsekvenser, men han er glad for at kirken selv nå får velge hvem som skal lede trossamfunnet.

- Det vil nok ikke skje så mye på lokalt nivå, det som skjer er på toppnivå. Det vil gjøre at kirken selv skal utnevne sine egne prester og biskoper, og det er prinsipielt riktig, avslutter Olav Skjevesland.