Sørnett

Ungdom i nord jobber for ungdom i sør

SPILLER: f.v Ørjan Madsen (17) og Henrik Håland bruker musikk for å tjene penger til årets OD

SPILLER: f.v Ørjan Madsen (17) og Henrik Håland bruker musikk for å tjene penger til årets OD

I dag får skoleelvene fri fra skolen for å tjene inn penger i forbindelse med Operasjon Dagsverk. Noen arbeider i butikker eller hjemme, mens andre velger litt mer alternative metoder.

Publisert:

Hvert år arrangeres Operasjon Dagsverk ( OD ). Ungdom over hele landet bruker en skoledag til å tjene inn 400 kroner hver til Operasjon Dagsverk .  Ungdommene arbeider hjemme, prøver seg på en arbeidsplass eller betaler pengene fra egen lomme. Men noen har funnet andre metoder for å tjene inn pengene på.

- Vi hadde lyst å gjøre noe som gleder andre samtidig som vi tjener inn penger til OD, smiler Henrik Håland.

Vil ikke gjøre det lettvint

Han og kompisen Ørjan Madsen sitter inne på Sandens kjøpesenter og synger og spiller, for å samle inn penger til årets OD. Folk som går forbi smiler og nikker til guttene som spiller på gitar og cajon (en slags tromme som ligner på en boks), og noen stopper for å kaste penger i gitarkassen til guttene. Musikkelevene fra Vågdbygd videregående forklarer at de ikke ønsker å betale pengene fra egen lomme fordi det blir for lettvint.

- Vi ville ikke ta noen snarvei, vi vil gi av det vi har og jobbe for å tjene inn pengene, sier Madsen.

[img48593_2LM]

Solidaritet

OD støtter alltid utdannings- eller opplæringsprosjekter i Afrika, Asia, Sør- og Sentral-Amerika. I år går pengene til unges fremtid i Rwanda. Det går ut på å blant annet å øke antallet skoleplasser, skolestipend til jenter og inkludering og tilrettelegging for funksjonshemmede.

Leder i Vest-Agder distrikt komite, Kristina Standal Hagen, forteller at dette er en dag hvor ungdommene i Norge får jobbe i solidaritet med ungdom i sør.

- De bruker en dag av sin utdanning på dette som utgjør en kjempeforskjell for ungdommer andre steder i verden. Og vi ser at disse prosjektene hjelper, forteller Hagen.

Hun kan fortelle at for to år siden ble det tjent inn over 30 millioner kroner etter OD, og de håper selvfølgelig på å tjene inn enda mer i år. Totalt 10 skoler i Vest-Agder deltar under årets OD, både ungdomsskoler og videregående skoler.