Sørnett

Unge har ikke alltid egenkapital

Mariel Andresen (22) er glad for at hun og samboeren fikk lån, til tross for at hun selv er fulltidsstudent. - Det hjelper når man er to, mener hun.

Mariel Andresen (22) er glad for at hun og samboeren fikk lån, til tross for at hun selv er fulltidsstudent. - Det hjelper når man er to, mener hun.

Mariel Andresen (22) og samboeren Ruben Johansen (25) har kjøpt egen leilighet på Lund. – Det er en sikkerhet, forteller Mariel.

Publisert:

- Jeg tror det er vanskelig for unge å få kjøpe leilighet uten startlån. Vi har jo ikke masse egenkapital når vi er i tjueåra, forteller hun.

Planla å leie

Paret hadde i utgangspunktet tenkt å leie, men de synes leieprisene på Lund var for høye, og utvalget av leiligheter for lite. De ble også rådet av familie og venner til å kjøpe sitt eget. Hos banken fikk de veiledning og et maksbeløp de kunne låne.

- Mye av grunnen til at vi fikk lån og startlån, er nok fordi samboeren min har fast jobb, forteller hun.

Hun tror det er en styrke å være to når man bestemmer seg for å kjøpe egen bolig.

- Jeg hadde nok ikke fått lån alene, for jeg er fulltidsstudent, forklarer hun.

[caption id="attachment_50546" align="aligncenter" width="500" caption="Samboerparet stortrives i sin egen leilighet. - Vi har pusset opp hele leiligheten, forteller hun."]IMG_3717..
[/caption]

En sikkerhet

For samboerparet betyr det mye at de fikk innvilget startlån.

- Man føler en sikkerhet ved å eie sitt eget. Samtidig føler jeg meg mer etablert, og det er en god følelse, forteller hun.

Samboerne kjøpte leiligheten på Lund utenom markedet. Hun tror det er grunnen til at de i dag sitter på en 75 kvadratmeters leilighet.

- Vi bydde på mange leiligheter før vi kjøpte denne, men ble alltid utkonkurrert i budkrigene. Vi er jo unge og hadde et maksbeløp å forholde oss til, forteller hun.

Bare renter

I og med at Mariel studerer, og at samboeren har andre lån han ønsker å bli kvitt, har paret valgt å kun betale renter på lånet de fem første årene.

- Så lenge jeg får jobb når jeg er ferdig med utdannelsen, tror jeg det blir uproblematisk å begynne å betale avdragene, sier Mariel.

Hun er klar over at nordmenn har mye privat gjeld, men hun tror at boligprisene vil fortsette å stige, og tror ikke det er et problem å ha boliglån som ung.

-En plass må man jo begynne. Om vi hadde leid, hadde vi bare kastet penger ut av vinduet, avslutter hun.