Sørnett

Uproblematisk kombinasjon

En student og hennes hund: Marit Hellekjær Smith tok med seg hunden når hun flyttet hjemmefra. Det fungerer utmerket for henne. Foto: Kristian Gisvold

En student og hennes hund: Marit Hellekjær Smith tok med seg hunden når hun flyttet hjemmefra. Det fungerer utmerket for henne. Foto: Kristian Gisvold

Er du student og vil skaffe deg kjæledyr? Det kan lett la seg gjøre.

Publisert:

Marit Hellekjær Smith (20) er student. Og har hund. Uproblematisk, mener hun.
- Bortsett fra at jeg ikke kan være på universitetet hele dagen, er ikke hverdagen min noe forskjellig, forteller hun.

Marit studerer Kommunikasjon på UiA og er matmor til collien Kayo. Da hun flyttet til Kristiansand for å studere var valget om å ta med hunden lett.

- Kayo er min hund, så jeg følte hun var mitt ansvar. I fjor gikk jeg på folkehøgskole, så da passet foreldrene mine på henne. I år hadde de derimot ikke muligheten til det, så da måtte jeg nesten ta henne med, forteller Smith.
Hun legger likevel til at foreldrene stepper inn hvis det er nødvendig.
- De bor bare en time unna, så hvis det er nødvendig så kan de passe på henne, forteller hun.

Økonomisk belaster heller ikke Kayo henne noe spesielt.
- Hun spiser vel en sekk med fôr på tre måneder. Det koster 600 kroner, så det blir 200 i måneden, avslutter Smith.

Ikke problematisk

Veterinær ved Sørlandets dyreklinikk, Erik Bjørsvik, syns ikke det er noe problem at studenter har kjæledyr, men understreker at det er forskjell på dyrerasene.
- For studenter ville det nok kanskje vært mest gunstig å skaffe seg en familiehund og ikke en brukshund. Familiehundene krever ikke så mye, og trives bedre med å slappe av hjemme, sier Bjørsvik, som trekker fram Mops og Bulldog som de beste hunderasene for studenter.

Han sier det vil variere fra rase til rase hva det koster.
- En stor hund kan spise for 1000 kroner i måneden, sier Bjørsvik. Han påpeker at de fleste nok spiser for mindre enn dette. I tillegg kommer dyrlegeregninger og forsikring.

Trynefaktor avgjør

Svein Rune Dahl driver med oppdrett og salg av mops i Kristiansand. Han har ikke noen problemer med å selge til studenter. Så lenge han liker de.
- Om du får kjøpe eller ikke, kommer an på mennesket. Hvis jeg liker de, og tror de vil det beste for hunden, går det bra. Det er rett og slett trynefaktor, sier han.