Sørnett

- Uproblematisk med moskeer i sentrum

Kun småting som dette skiltet skiller moskeen i Festningsgata i Kristiansand fra de andre bygningene i sentrum. Nå kan religiøse bygg bli langt mer synlige. Foto: Arkivfoto, Magnus Furuli Johannessen

Kun småting som dette skiltet skiller moskeen i Festningsgata i Kristiansand fra de andre bygningene i sentrum. Nå kan religiøse bygg bli langt mer synlige. Foto: Arkivfoto, Magnus Furuli Johannessen

Kristiansand sentrum kan snart få moskeer med både kupler og minareter. To av byens muslimske menigheter er på tomtejakt.

Publisert:

Plan- og bygningsetaten i Kristiansand kommune registrerer kirkesamfunn som er på jakt etter tomter for nye gudshus. Blant de som nå ser etter sted å bygge, er to av byens muslimske menigheter.

- Vi skiller ikke på religion når vi behandler byggesøknader, så i utgangspunktet er det uproblematisk med andre religiøse bygg enn kirker, sier Venke Moe, plan- og bygningssjef i Kristiansand kommune. Hennes etat  behandler alle søknader likt når de kommer inn, og hun ser ikke noe problem i at byen får gudshus for ulike religioner.

Muslimer skal kjenne seg igjen
I dag finnes det allerede moské-lokaler i sentrum, men disse er godt «gjemt» i kjellere, aktivitetshus og forretningsgårder. Fædrelandsvennen fortalte mandag at Ahmadiyya-muslimene har konkrete byggeplaner. Hvis de får godkjent sine byggeplaner, vil Kristiansand få et langt mer religiøst synlig bygg.

- Muslimer som kommer på besøk skal kunne se at det er en moskè, sier Yasir Fawsi (26) imam for Ahmadiyya Muslim Jamat i Kristiansand til Fedrelandsvennen onsdag.

Deres moské-forespørsler inneholder planer om kuppel og minaret-tårn, som er typiske kjennetegn på moskeene rundt om i verden.

[img94083_2RS]

Leter etter tomter
- Det er for tiden flere menigheter som ønsker plass. Blant dem to små islamske menigheter, og noen frimenigheter, sier Venke Moe

Vil muslimer kunne bygge moské i Kvadraturen?

- Vi utelukker ikke at de kan bygge i Kvadraturen. Det er folk hos oss som jobber med å se etter aktuelle tomter å bygge på nå, sier Venke Moe.

Ahmadiyya-muslimene i Kristiansand er en av flere islamsk menigheter i Kristiansand, og om disse får sitt eget moské-bygg kan det bety starten på flere særpregede gudshus i Kristiansand.

 

 

 

Synes du Kristiansand skal åpne for alle typer religiøse bygninger? Si din mening her: